Medicína

Výstava „Smrt pravých neštovic“ a Evropský vakcinační týden 2010


Kategorie: Očkování 
21.duben 2010
V roce 2010 si celý svět připomíná bezprecedentní úspěch a vítězství Světové zdravotnické organizace (WHO) nad infekčním onemocněním - pravými neštovicemi (variolou). Je tomu přesně 30 let, kdy Světové zdravotnické shromáždění jednohlasně deklarovalo dosažení celosvětového vítězství nad touto nemoci, která je zároveň první nemocí zlikvidovanou pomocí očkování.

 Při podpisu Deklarace o globální eradikaci Dr. Halfdan Mahler tento historický okamžik výstižně shrnul do jedné věty: „Dosud lékaři podepisovali úmrtní list lidem; dnes ale poprvé lékař podepisuje úmrtní list nemoci – a to té nejzákeřnější.“

 

Pravé neštovice byly do této doby bezpochyby nejobávanější infekční nákazou, která přinášela zjizvení, slepotu a nezřídka i smrt. Počet obětí tohoto onemocnění, navzdory skutečnosti, že účinná očkovací látka byla známa již od konce 18. století, převýšil počty padlých ve všech válkách historie. Byla to nemoc, jejíž smrtnost se pohybovala mezi 20 - 30 %. Pod hrozbou  této nemoci, se členské státy rozhodly pověřit WHO zřízením programu pro vymýcení (eradikaci) neštovic.

 

Díky zásluze českého experta  profesora MUDr. Karla Rašky, který v té době působil v ženevské centrále WHO jako ředitel Divize infekčních onemocnění, se podařilo prosadit eradikační program pravých neštovic jako prioritní a eradikaci také započít.

 

Světová zdravotnická organizace cíleným celosvětovým programem nemoc úspěšně vymýtila. V tomto boji měla zcela jedinečnou úlohu – nejen tím, že zajistila mobilizaci zdrojů,  materiální zabezpečení, včetně vakcín a transportu, ale zároveň tuto činnost celosvětově koordinovala.

Do národních programů boje proti neštovicím se zapojilo celkem asi 250 tisíc mužů a žen. V době intenzivní eradikace pracovalo v postižených zemích až 700 expertů WHO.

 

Vymýcení pravých neštovic bylo ojedinělým průkopnickým činem a prvním případem svého druhu i v dějinách medicíny. Pro Českou republiku je tento úspěch o to cennější, že se na něm podíleli čeští a slovenští lékaři. Jejich přínos  byl a zůstává vysoce oceňován Světovou zdravotnickou organizací i představiteli postižených států. V naší zemi toto úsilí a české a slovenské zapojení k dosažení tohoto bezprecedentního úspěchu bohužel zůstalo dlouhá léta nedoceněno a českému obyvatelstvu téměř neznámo.

 

Proto se Kancelář WHO v České republice ve spolupráci s epidemiology pamětníky a přímými účastníky tohoto eradikačního programu WHO a dalšími institucemi rozhodla tento úspěch ve spolupráci s Národním muzeem v Praze formou vzpomínkové výstavy připomenout.

Výstava byla slavnostně zahájena 20. 4. 2010. Potrvá do 17. října letošního roku.

 

Historické úspěchy imunizačních aktivit by však měly zůstat stálou výzvou pro současnost i budoucnost. Očkování a imunizace za poslední století sehrály totiž důležitou roli. Kromě  zmíněného úspěchu naprostého vymýcení pravých neštovic nutno zmínit i vakcinační úspěch při eliminaci dětské obrny (poliomyelitidy) v Evropském regionu WHO roku 2002. Díky  vakcinaci rovněž poklesl výskyt spalniček za posledních deset let o více než 85 %.

 

 

Negativní dopady nedostatečné imunizace však přetrvávají a jsou příčinou opětovného výskytu nemocí, které se zdály již být pod kontrolou. Je to např. šíření výskytu specifických onemocnění do zemí, ve kterých byly původně tyto choroby již eliminovány; stále narůstající počet nemocných, postižených a zemřelých a stejně narůstající ekonomická zátěž pro zdravotnické systémy.

 

Pro zdůraznění regionální výzvy v oblasti imunizace se v roce 2005 Regionální výbor pro Evropu Světové zdravotnické organizace rozhodl uspořádat každoroční Evropský vakcinační týden, který slouží jako klíčová strategie pro zvýšení povědomí veřejnosti o významu očkování a  následně k vyšší proočkovanosti populace. Tématem letošní kampaně, která bude probíhat v týdnu od 24. dubna do 1. května, je zdůraznění regionální priority eliminace spalniček a vrozených zarděnek v Evropském regionu WHO do konce roku 2010.

 

Evropský vakcinační týden využívá pozitivního dopadu cíleného působení na veřejnost se záměrem zvýšit povědomí o úspěších a přínosech imunizace. Je důležité, aby země celého Evropského regionu Světové zdravotnické organizace měly dostatečné, pravdivé a přesné informace o rizicích jednotlivých onemocnění a přínosech imunizace.

www.who.int

www.nm.cz

Autor: zpracováno redakčně