Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
20.duben 2010
Jak často má žena chodit na preventivní prohlídku na gynekologii? Uvádí se „jednou ročně“ – znamená to až po uplynutí celého jednoho roku? Nebo mohu přijít i dřív, když předchozí prohlídka byla kalendářně v roce loňském?

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Časové rozmezí a obsah preventivních prohlídek stanoví vyhláška ministerstva zdravotnictví č. 3/2010 Sb. Pro obor gynekologie a porodnictví je uvedeno, že preventivní prohlídky se provádějí od 15 let věku jedenkrát ročně, zpravidla po uplynutí 11 měsíců po provedení poslední preventivní prohlídky.

 

 Dříve ve vyhlášce toto upřesnění nebylo, uváděl se jeden rok. Na základě dohody VZP s Českou gynekologicko-porodnickou společností je však u výkonu 63051 – Preventivní prohlídka 1/1 rok již delší dobu akceptována tolerance 60 dní. Tatáž tolerance je nastavena u souvisejících výkonů cervikovaginální cytologie v rámci screeningu karcinomu děložního hrdla.

 

Znamená to tedy, že na další preventivní prohlídku u gynekologa může pojištěnka VZP přijít nejdříve 306. den po předchozí, tedy po cca deseti měsících. Jen tehdy může být tato prohlídka lékařem vykázána a pojišťovnou uznána a proplacena jako preventivní prohlídka (a lékař za ni ani nemůže od pacientky vybírat regulační poplatek). Intervaly samozřejmě pro účely vykazování a úhrady hlídá výpočetní systém pojišťovny.

 

Tolerancí je míněno případné zkrácení intervalu mezi dvěma vyšetřeními. Pokud pacientka ve stanovené době na další preventivní prohlídku nepřijde, může být provedena a vykázána kdykoli po uvedené době (pokud vyšetření naplní zákonem stanovený obsah preventivní prohlídky).

 

Další údaje k preventivním prohlídkám na www.vzp.cz/prevence  .

www.vzp.cz

Autor: zpracováno redakčně