Medicína

SÚKL, Koalice pro zdraví a Evropský den práv pacientů


Kategorie: Aktuality 
17.duben 2010
Dle TZ SÚKL ze dne 16. dubna 2010 – Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) a Koalice pro zdraví se v neděli 18. dubna 2010 připojí k letos již čtvrtému Evropskému dni práv pacientů. Práva pacientů jsou jedním z důležitých témat v celé Evropě. Jejich zajištění v rámci zlepšování zdravotní péče v České republice je jedním z cílů Koalice pro zdraví. Státní ústav pro kontrolu léčiv pak práva pacientů aktivně podporuje při mnoha svých aktivitách, které nabízí českým pacientům.

 

SÚKL spolu s Koalicí pro zdraví se 18. dubna 2010 připojí k Evropskému dni práv pacientů. Koalice připravuje u této příležitosti setkání ministryně zdravotnictví ČR Dany Juráskové s pacientskými organizacemi na 19. dubna 2010. SÚKL za podpory svých partnerů, mezi něž patří i Koalice pro zdraví, pokračuje ve svých aktivitách zaměřených na pacientskou veřejnost. 

 

Obě instituce tak nadále pokračují ve spolupráci směřující ke zlepšení informovanosti pacientů o léčivých přípravcích a k zajištění bezpečnosti, účinnosti a jakosti léčiv v České republice.

Již na začátku roku 2010 byla zahájena informační kampaň, v jejímž rámci SÚKL upozorňuje odbornou a pacientskou veřejnost na problematiku bezpečnosti léčiv a význam informací o nežádoucích účincích zaznamenaných v souvislosti s jejich užitím. Bezpečnost léčiv - a tedy i pacientů - je společným cílem Státního ústavu pro kontrolu léčiv, zdravotnických pracovníků, farmaceutických společností a samozřejmě i pacientů samotných. Proto je nutná vzájemná spolupráce.

 

V březnu tohoto roku SÚKL dále zahájil preventivní kampaň „Nebezpečné léky“, jejímž cílem je varovat širokou veřejnost před nákupem padělků léčiv nabízených hlavně prostřednictvím Internetu. K zajištění dostupnosti srozumitelných informací pro pacienty uvedl SÚKL také nové internetové stránky www.nebezpecneleky.cz. Návštěvníci zde naleznou rady pro správné nakupování léků na Internetu, nejčastější otázky a odpovědi, poslední zachycené padělky či nelegální přípravky a také ukázky kampaní z jiných evropských států. Stránky jsou doplněny o české internetové spoty a informační plakáty.

 

SÚKL také již druhým rokem provozuje Informační portál pro veřejnost www.leky.sukl.cz, kde uživatelé Internetu naleznou mimo jiné přehledné databáze všech léčivých přípravků, které jsou registrované v České republice, a všech lékáren působících v ČR. Je zde mnoho dalších praktických informací k lékové problematice (např. o povinném očkování či o očkování při cestování). Prostřednictvím portálu lze se dotazovat či informovat pracovníky Ústavu např. o zachycené nelegální nabídce k nákupu léčiv či o nežádoucím účinku konkrétního léčivého přípravku.

 

V České republice jsou základní práva pacientů řešena v souladu s principy mezinárodní Úmluvy o lidských právech a biomedicíně a dalšími principy aplikovanými ve státech Evropské unie. Všechna jsou zároveň zakotvena v českých právních předpisech. Úmluva upravuje zejména právo pacienta na informace a nezbytném poučení pacienta o probíhající léčbě, včetně léčivých přípravků, které užívá.

 

www.sukl.cz

info@koaliceprozdravi.cz

www.stance.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně