Medicína

V péči o zuby se Češi mírně zlepšují


Kategorie: Zuby 
18.duben 2010
Rozsáhlý průzkum mezi stomatology a veřejností, který uspořádal Orbit Klub, ukázal, že se Češi v péči o chrup mírně zlepšují. Skoro tři stovky stomatologů se shodly na tom, že v porovnání s rokem 1989 je přístup veřejnosti k dentálnímu zdraví výrazně lepší – předně v tom, že se navštěvuje zubní lékař dvakrát do roka. Dentální péče mimo ordinaci však stále není srovnatelná se západní Evropou.

Například dentální pomůcky jako zubní nit a mezizubní kartáčky vůbec nepoužívá 60 % Čechů. Naopak stomatology oceňovanou žvýkačku používá skoro 90 % Čechů. Podobný průzkum mezi stomatology uspořádal Orbit Klub již v několika předchozích letech, naposledy v roce 2008.

V péči o chrup si ale stále většina vystačí pouze s obyčejným kartáčkem. Lékaři přitom poukazují na to, že správné čištění by mělo zahrnovat i použití mezizubních kartáčků a zubní nitě. Ty ale pravidelně používá jen necelá čtvrtina Čechů.

Češi rovněž nenavštěvují dentální hygienistky (87 %)!. Toto, v západních zemích zcela běžné ošetření u nás stále není samozřejmé. Z tohoto důvodu řada pacientů přichází do ordinace s problémy, které způsobuje špatné čištění zubů, při tom sami o  tomto problému vůbec nevědí.

 Proto je nutno vědět, že ke správnému čištění zubů mimo kartáčku a zubní pasty je nutno používat také zubní nitě, které pomohu vyčistit těžce dostupná místa.. Důležité je znát správné techniky čištění - v tom může pomoci také řada edukačních programů jako například E-Zubař,.

Kromě těchto pomůcek doporučují stomatologové velmi často také žvýkačku jako součást každodenní ústní hygieny. To naštěstí skoro 90 % Čechů spolehlivě dodržuje. 93 % stomatologů také svým pacientů doporučuje Orbit Klub jako vhodný zdroj informací o dentální hygieně.

www.orbitklub.cz

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně