Medicína

Veřejně prospěšné aktivity společnosti GSK


Kategorie: Aktuality 
19.duben 2010
Společnost GSK zveřejnila hodnotící zprávu týkající se její činnosti v oblasti společenské odpovědnosti (CSR) v uplynulém roce. Součástí této zprávy je široké spektrum aktivit společnosti GlaxoSmithKline, včetně dodržování etických standardů, zvyšování transparentnosti výsledků klinických studií, zlepšování dostupnosti léčivých přípravků a rozšiřování výzkumu a vývoje v oblasti opomíjených tropických nemocí. Pozornost je věnována i podpoře zdravotnických systémů v nejchudších oblastech světa (zde společnost reinvestuje až 20 % svého zisku) I zapojení do celé řady charitativních projektů. (Dle TZ ze dne 14. 4. 2010.)

V loňském roce společnost GSK začala zvyšovat transparentnost svých  klinických studií. Začala publikovat tyto  výsledky v odborných časopisech a zveřejňovat je na svých webových stránkách na volně přístupném firemním registru klinických studií (http://www.gsk-clinicalstudyregister.com/).

 Společnost také podporuje vývoj a výzkum léčiv v oblasti opomíjených tropických nemocí. V této souvislosti oznámila, jakým způsobem bude uzavírat partnerství v oblasti výzkumu a pokračovat v poskytování know-how a zdrojů dalším odborníkům.

Mezi hlavní úspěchy společnosti GSK v této oblasti patří např.:průměrné snížení cen o 45 % u 11 patentovaných přípravků za účelem zlepšení jejich dostupnosti v nejméně rozvinutých zemích světa,

doručení 472 milionů antiretrovirotik do rozvojového světa za zvýhodněné ceny, reinvestování 20 % zisku realizovaného v nejchudších zemích na podporu zdejších zdravotnických systémů.

V souladu s těmito kroky přijala společnost GSK na počátku roku 2010 další závazky týkající se rozšíření podpory výzkumu a vývoje léčiv proti malárii. Ve výzkumném středisku GSK Tres Cantos byla otevřena nová laboratoř, která bude investovat 5 milionů liber do rozvoje nového výzkumu. Společnost zároveň zpřístupní 13 500 molekul proti malárii, naváže novou spolupráci v oblasti výzkumu léčiv proti malárii a vytvoří udržitelný cenový model pro kandidátní vakcínu proti této nemoci.

Společnost rovněž poskytuje přímou finanční podporu zdravotnickým projektům v rozvojovém světě. V roce 2009 např. poskytla dotace na zřízení a provoz mobilní ambulance pro těhotné ženy v Súdánu, podporu mateřské a novorozenecké péče v Etiopii, zahájení programu pro hygienicky nezávadnou vodu v Myanmaru, výstavbu zdravotnické kliniky ve Rwandě či zlepšení péče o novorozence v Demokratické republice Kongo.

Hodnotící zpráva uvádí rovněž údaje o společenské odpovědnosti firmy ViiV Healthcare. Tu v roce 2009 založila společnost GSK společně s firmou Pfizer jako specialistu na výzkum a vývoj léků proti HIV/AIDS. V roce 2009 byl společností ViiV Healthcare založen fond pro děti pod názvem Positive action for Children Found v hodnotě 10 milionů liber, který je součástí projektu Positive Action. V dalších deseti letech poskytne ViiV Healthcare 50 milionů liber na podporu prevence přenosu HIV z matky na dítě a na zlepšení zdraví a kvality života žen, sirotků a zranitelných dětí na celém světě

GSK se snaží zvýšit dostupnost svých léků a vakcín i v zemích se středními příjmy. Aby umožnila snadnější přístup pacientů k lékům, zavádí v těchto zemích tzv. flexibilní cenovou strategii, která spočívá v optimalizaci ceny dle podmínek jednotlivých trhů a vyžaduje úzkou spolupráci s regulátory trhu a plátci, včetně sledování vývoje cen lokální konkurence. Důležitou součástí flexibilní cenové strategie je splnění závazku, aby se snížení prodejní ceny projevilo v poklesu koncové ceny určené pacientům.

Jedním z příkladů je diferenciace ceny vakcíny proti rakovině děložního čípku Cervarix na Filipínách. Společnost zde snížila cenu očkovací látky o 60 %, což vedlo k velkému nárůstu měsíčního prodeje vakcíny. Celkově se prodalo přibližně šestkrát více vakcín v porovnání s prodejem před snížením ceny. Společnost pokračuje se snižováním ceny vakcíny Cervarix i v ostatních zemích se středními příjmy, např. v Nigérii se od března vakcína prodává za cenu sníženou o 50 %. 

Na charitativní aktivity I přes probíhající globální ekonomickou krizi věnovala společnost GSK prostředky v celkové výši 163 milionů liber. Konkrétně se jednalo o 101 milionů liber v podobě darovaných produktů, 43 milionu liber ve finanční hotovosti, 17 milionů liber ve formě manažerských nákladů a 2 miliony liber ve formě dotací. Nejvíce darovaných léčiv bylo určeno pro téměř půl milionu pacientů z Amerického asistenčního programu, další produkty GSK směřovaly do rozvojového světa a zemí postižených přírodními katastrofami. Společnost GSK také darovala více než 425 milionů tablet albendazolu pro Program na vymýcení lymfatické filariózy.

Po vypuknutí pandemické chřipky (H1N1) v roce 2009 se společnost GSK zavázala darovat 60 milionů dávek své pandemické vakcíny Světové zdravotnické organizaci pro použití v rozvojových zemích.

GSK rovněž zahájila projekt dobrovolnické spolupráce PULSE. Jedná se o mezinárodní program, který umožňuje zaměstnancům na manažerských pozicích uplatnit své profesionální znalosti a dovednosti formou dobrovolnické práce pro partnerskou neziskovou organizaci po dobu 3 – 6 měsíců. V roce 2009 se do projektu PULSE zapojilo 58 dobrovolníků z řad zaměstnanců GSK, kteří pracovali pro 25 neziskových organizací v 18 zemích světa.

http://www.gsk.cz/pomahame-druhym/index.html

www.nadacnifondgsk.cz

 www.gsk.cz.

 www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně