Medicína
Ženy podceňují svačiny
Jen 45 % z oslovených žen si denně
do práce chystá „krabičku“ s jídlem, její obsah však často není ideální. 10
% žen se dokonce pravidelně v práci úplně zapomene najíst. Vyplývá to
z výzkumu, který si během února nechala zpracovat značka čerstvých sýrů
Gervais.
Ve
stravování českých žen převažuje stále tradiční model stravování tj. 3 jídla
denně (snídaně, oběd, večeře). Pouze 1/3 dotazovaných vkládá do klasického
vzorce další jídlo. Podle doporučení odborníků na výživu bychom však měli jíst
alespoň 5 až 6x denně. Ženy z výzkumu, provedeného značkou čerstvých sýrů
Gervais, nejčastěji vynechávají dopolední přesnídávku (42 %) a odpolední
svačinu
(39 %). Pokud už si
v práci svačinu či přesnídávku dají, nejčastěji volí teplý nápoj (káva,
čaj) a k tomu něco sladkého (sušenky, sladké pečivo), výrazně je zastoupen
také jogurt a ovoce.
Najíst
během pracovního dne se pravidelně zapomene až 10 % žen. Frekvence vynechávání
jídla narůstá se stupněm námahy, tzn. ženy, které se v zaměstnání více
pohybují a vydávají více energie, spíše zapomínají nebo se nestíhají
v práci najíst.
Vynechávání
jídla či jeho nahrazování sladkými svačinami není zcela v pořádku. Podle
nutriční terapeutky Michaely Kalkušové bychom měli jíst častěji než jen 3krát za
den. Nepravidelné
stravování doprovázené hladověním, vede k pocitu únavy a tělesné slabosti, a
také dochází paradoxně k ukládání
zásob především ve formě tuků. Proto je vhodnější jíst pravidelně v menších
porcích a to 5 až 6krát denně. Jako přesnídávku a svačinu doporučuje Michaela
Kalkušová zvolit malá a zdravá jídla, jejichž základem mohou být např. čerstvé
sýry, které jsou bohaté na vápník a zdraví prospěšné bílkoviny, doplněné třeba
zeleninou, ovocem nebo celozrnným pečivem.
Lehce
stravitelné a vyvážené jídlo si můžeme předem snadno připravit doma, tak jak to
dělá skoro polovina žen z výzkumu Gervais (45 %). Nejčastějším obsahem
„krabičky do práce“ je ale ovoce (36 %) a hotová jídla, resp. co zbude od
večeře (12,9 %). To by nemělo být pravidlem, vhodnější než den staré ohřívané
jídlo, je zelenina a celozrnné pečivo se sýry s nižším obsahem tuku jako
jsou gervais, mozarella nebo cottage.
Výzkum
se zaměřil na stravovací návyky vzdělaných (minimálně maturita) mladých žen
(24–40 let), které jsou ekonomicky aktivní a žijí ve větších městech (nad
25 000 obyvatel). Průzkum proběhl během února 2010 na reprezentativním
vzorku žen.