Medicína

Ženy podceňují svačiny


Kategorie: Výživa 
31.březen 2010
Převážná část (87 %) ekonomicky aktivních a vzdělaných žen z velkých měst se snaží dodržovat zásady správné výživy, přemýšlí o tom, co a jak často jedí. Ale i v této skupině moderních žen přetrvává tradiční model pouze třech hlavních jídel denně (snídaně, oběd, večeře). Češky zapomínají na to, že by správně měly jíst 5 až 6krát denně.

Jen  45 % z oslovených žen si denně do práce chystá „krabičku“ s jídlem, její obsah však často není ideální. 10 % žen se dokonce pravidelně v práci úplně zapomene najíst. Vyplývá to z výzkumu, který si během února nechala zpracovat značka čerstvých sýrů Gervais.

 

Ve stravování českých žen převažuje stále tradiční model stravování tj. 3 jídla denně (snídaně, oběd, večeře). Pouze 1/3 dotazovaných vkládá do klasického vzorce další jídlo. Podle doporučení odborníků na výživu bychom však měli jíst alespoň 5 až 6x denně. Ženy z výzkumu, provedeného značkou čerstvých sýrů Gervais, nejčastěji vynechávají dopolední přesnídávku (42 %) a odpolední svačinu
 (39 %). Pokud už si v práci svačinu či přesnídávku dají, nejčastěji volí teplý nápoj (káva, čaj) a k tomu něco sladkého (sušenky, sladké pečivo), výrazně je zastoupen také jogurt a ovoce.

 

Najíst během pracovního dne se pravidelně zapomene až 10 % žen. Frekvence vynechávání jídla narůstá se stupněm námahy, tzn. ženy, které se v zaměstnání více pohybují a vydávají více energie, spíše zapomínají nebo se nestíhají v práci najíst.

 

Vynechávání jídla či jeho nahrazování sladkými svačinami není zcela v pořádku. Podle nutriční terapeutky Michaely Kalkušové bychom měli jíst častěji než jen 3krát za den. Nepravidelné stravování doprovázené hladověním, vede k pocitu únavy a tělesné slabosti, a také dochází  paradoxně k ukládání zásob především ve formě tuků. Proto je vhodnější jíst pravidelně v menších porcích a to 5 až 6krát denně. Jako přesnídávku a svačinu doporučuje Michaela Kalkušová zvolit malá a zdravá jídla, jejichž základem mohou být např. čerstvé sýry, které jsou bohaté na vápník a zdraví prospěšné bílkoviny, doplněné třeba zeleninou, ovocem nebo celozrnným pečivem.

 

Lehce stravitelné a vyvážené jídlo si můžeme předem snadno připravit doma, tak jak to dělá skoro polovina žen z výzkumu Gervais (45 %). Nejčastějším obsahem „krabičky do práce“ je ale ovoce  (36 %) a hotová jídla, resp. co zbude od večeře (12,9 %). To by nemělo být pravidlem, vhodnější než den staré ohřívané jídlo, je zelenina a celozrnné pečivo se sýry s nižším obsahem tuku jako jsou gervais, mozarella nebo cottage.

 

Výzkum se zaměřil na stravovací návyky vzdělaných (minimálně maturita) mladých žen (24–40 let), které jsou ekonomicky aktivní a žijí ve větších městech (nad 25 000 obyvatel). Průzkum proběhl během února 2010 na reprezentativním vzorku žen.

 

Dle TZ z března 2010 – z výzkumu pro značku Gervais, únor 2010

 

 


www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně