Medicína

Rekonstruovaná Jednotka intenzivní a resuscitační péče ve FTN v Praze


Kategorie: Aktuality 
31.březen 2010
Po čtyřech měsících byla koncem března 2010 slavnostně otevřena rekonstruovaná Jednotka intenzivní a resuscitační péče (dále JIRP) na Pediatrické klinice Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze Krči. Součástí pracoviště jsou i dva izolační boxy, jejichž vybavení umožní poskytovat resuscitační nebo intenzivní péči dětem, které se v průběhu infekční a/nebo vysoce nakažlivé nemoci ocitly v kritickém stavu a vyžadují podporu nebo náhradu životních funkcí.

Izolační boxy jsou vybaveny nejmodernějšími zdravotnickými technologiemi a v současné době jde o jediná pediatrická lůžka resuscitační péče v České republice (ČR), která  splňují nejpřísnější hygienicko–epidemilogická kriteria pro léčbu infekč-ních onemocnění („biosafety level 2“).

Rekonstrukce na Pediatrické klinice probíhala od října 2009, stála 19,5 milionu korun a byla financována z projektu Finančního mechanismu EHS a Ministerstva zdravotnictví ČR. Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska prostřednictvím Finančního mechanismu EHP – grant č. CZ0168

Zajištění resuscitačního lůžka pro dítě, které je v kritickém stavu, a to v průběhu nějaké infekční (a vysoce nakažlivé) nemoci, bylo často vůbec tím největším problémem a v České republice nebyl dosud uspokojivě řešen. V podmínkách standardní JIRP představuje infekční pacient značná rizika (např. dítě s infekční formou tuberkulózy vyžadující umělou plicní ventilaci). Vznikaly tak určité organizační problémy, ztrácel se drahocenný čas a to, že pacienta nebylo možno patřičně izolovat,  zvyšovalo riziko šíření infekce.

Cílem grantového projektu ve FTNsP bylo vytvořit dvě pediatrická izolační lůžka resuscitační péče, která by splňovala nejpřísnější kriteria pro ošetřování dětí s infekčními a/nebo vysoce nakažlivými onemocněními. Zásadními stavebními úpravami se podařilo v rámci stávající JIRP Pediatrické kliniky FTNsP vybudovat dva izolační boxy, které jsou zcela odděleny od ostatního provozu a jsou vybaveny podtlakovou klimatizací s hepafiltry. V současné době provoz izolačních boxů vyhovuje kritériím pro 2. stupeň biologické bezpečnosti („biosafety level“; dále BSL).

 Tato kategorizace umožňuje pracovišti JIRP Pediatrické kliniky FTNsP léčit infekční onemocnění, (např. meningokokové a pneumokokové infekce; hepatitida A, B; Clostridium difficile; příušnice, spalničky, plané neštovice; chřipka A; infekce multirezistentními kmeny MRSA), v jejichž průběhu se rozvinuly závažné komplikace a klinický stav vyžaduje intenzivní nebo resuscitační péči.

 Rozsáhlá investice do přístrojového vybavení znamenala významné rozšíření možností  pracoviště i značný kvalitativní posun. Díky tomu pracoviště disponuje unikátní sestavou špičkových zdravotnických technologií, která umožní efektivně řešit problematiku v těchto oblastech: konvenční a nekonvenční ventilace, detailní monitorování hemodynamické situace; neurointenzivní péče; komplexní pneumologická a ftizeologická péče; metabolické studie s využitím nepřímé kalorimetrie atd. 

JIRP Pediatrické kliniky FTNsP poskytuje vysoce specializovanou péči 250 – 300 dětem ročně. Předpokládá se, že na izolačních lůžcích by v prvním roce provozu mohlo být ošetřeno kolem 50 dětí  (maximální kapacita izolačních lůžek je cca 100 pacientů / rok). V budoucnu se počítá s větším využitím izolačních lůžek, a to nejen pacienty z Prahy, ale také dětmi z celých Čech event. i Moravy  Pediatrická klinika FTNsP vítá spolupráci se všemi pediatrickými a infekčními odděleními či klinikami v ČR.

Dle TZ  FTN Krč

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně