Kouření

Nové Centrum pro závislé na tabáku v pražském IKEMu


Kategorie: Kouření 
22.březen 2010
Aktivní kouření cigaret představuje všeobecně známé a uznávané riziko vzniku a rozvoje řady vážných onemocnění. Podle posledních šetření a informací kouří více než 25 % mladých osob ve věku mezi 15 a 20 lety, v dospělosti kouří cca 30 % české populace. V minulém století zemřelo na choroby spojené s kouřením 100 milionů osob. To je vyšší počet než všechny lidské oběti z obou světových válek. Na tabáku je závislých až 80 % kuřáků a všem těmto lidem hrozí vážné zdravotní problémy. V případě zanechání kouření však klesá úmrtnost na kardiovaskulární choroby o 36 %.

 

Institut klinické a experimentální medicíny v Praze (IKEM) otevřelo 22. března 2010 Centrum pro závislé na tabáku, jehož úkolem bude léčba závislých osob na této droze. Přispěje tak ke snížení zdravotních komplikací způsobených právě kouřením.

 

Kouření zasahuje i do kvality léčby mnoha chorob, protože dochází k významným lékovým interakcím. Zplodiny vznikající při kouření často mění efekt léků. Dochází například ke snížení účinku u léků velmi důležitých pro nemocné s ischemickou chorobou srdeční nebo podávaných k ředění krve.

 

Centrum pro závislé na tabáku IKEM bude zaměřeno zejména na pomoc a poradenství kuřákům, kteří chtějí přestat kouřit. Odborníci stanoví míru závislosti na tabáku, poskytnou psychosociální podporu a vhodnou farmakoterapii. Při kontrolách se bude opakovat podpora a upravovat léčba.  Centrum bude nabízet rovněž edukační péči.

 

Centrum léčby závislosti na tabáku III. interní kliniky 1. lékařské fakulty UK a VFN., které je činné od roku 2005 v rámci Všeobecné fakultní nemocnice má úspěšnost srovnatelnou s podobnými pracovišti ve světě – tedy kolem 25 %. Závislost na tabáku je opravdu silnou závislostí. Otevření centra v rámci IKEM znamená proto možnost poskytnout komplexní služby dalším nemocným se závislostí na tabáku, a tím zlepšit jejich šanci na dožití vyššího věku.

Nové centrum v IKEMu se tak zařazuje mezi činných 32  center v České republice. Adresy je možné najít na: www.slzt.cz

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně