Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
16.březen 2010
Mohu při vyplňování přehledu OSVČ za loňský rok odečíst dobu celé své téměř tříměsíční pracovní neschopnosti? V neschopnosti jsem byl od 25. září do 15. prosince 2009, nemocenské jsem dostával až od 15. dne.

Odpovídá Mgr.Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Vyměřovací základ pro stanovení pojistného za rok 2009 se v uvedeném případu poměrně sníží o měsíce říjen a listopad 2009, kdy byla OSVČ po celý měsíc v dočasné pracovní neschopnosti. Zahrnuje se tedy i období 1. 10. až 8. 10., které se pro tyto účely považuje za období pobírání nemocenského z nemocenského pojištění OSVČ, bez ohledu na to, že nemocenské bylo poskytováno až od 9. října 2009.

 

Na snížení minimálního vyměřovacího základu při ročním vyúčtování má OSVČ nárok pouze v případech, kdy byla po celý kalendářní měsíc uznána práce neschopnou a měla nárok na nemocenské z nemocenského pojištění OSVČ, popřípadě pobírala takové nemocenské.

 

Po novelizaci zákona o nemocenském pojištění k 1. 1. 2009 je nemocenské z nemocenského pojištění OSVČ poskytováno až od 15. dne pracovní neschopnosti. Zákon o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění v této souvislosti novelizován nebyl a uvádí, že za období pobírání nemocenského z nemocenského pojištění OSVČ se považuje též období prvních 3 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti.

 

V zákoně o pojistném na sociální zabezpečení je ale uvedeno, že za období nároku na výplatu nemocenského z nemocenského pojištění OSVČ se považuje též období prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti, po které se nemocenské neposkytuje.

 

Postup při posuzování období prvních 14 dnů pracovní neschopnosti, kdy není nárok na výplatu nemocenského, by však měl být shodný v oblasti sociálního i zdravotního pojištění, a proto se i v oblasti pojistného na zdravotní pojištění bude postupovat v duchu novelizace. Minimální vyměřovací základ OSVČ se tedy v roce 2009 sníží na poměrnou část odpovídající počtu kalendářních měsíců, kdy měla OSVČ nárok na výplatu nemocenského jako OSVČ. Za pobírání nemocenského se bude považovat i období prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti, kdy se osobě samostatně výdělečně činné, která je účastna nemocenského pojištění OSVČ, nemocenské neposkytuje.

www.vzp.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně