Medicína

Společnost Medtronic je mezi nejinovativnějšími světovými firmami


Kategorie: Aktuality 
18.březen 2010
Společnost Medtronic, Inc. Oznámila 11. března 2010, že byla zařazena na seznam 50 nejinovativnějších firem (TR50) sestavovaný časopisem Technology Review, který vydává Massachusettská technická univerzita. Společnost Medtronic byla oceněna za průkopnickou práci ve vývoji a zavádění metody hloubkové mozkové stimulace (DBS), která pomáhá při léčbě neurologických poruch pomocí řízených elektrických impulzů směrovaných do určité části mozku.

 Medtronic více než 15 let spolupracuje s předními lékaři a investuje do vývoje této léčebné metody. Hloubková mozková stimulace byla poprvé komerčně dodána mimo Spojené státy v roce 1995 v roce 1997 byla schválena americkým Federálním úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) jako terapie k potlačení třesu horních končetin. Společnost Medtronic pokračovala ve zlepšování technologie a rozšiřování oblastí jejího využití.

 

Nyní je její systém schválen pro použití ke zmírňování některých příznaků Parkinsonovy choroby, při léčbě chronické neovladatelné dystonie a závažné obsedantně kompulzivní poruchy (OCD) rezistentní k léčbě. Firma také v roce 2009 získala schválení FDA pro systémy Activa® PC (s primárním článkem) a Activa RC (s akumulátorem), což jsou v současné době nejpokročilejší neurostimulační systémy, z nichž jeden je vůbec první svého druhu napájený dobíjecí baterií.

 

Ocenění práce na vývoji léčby hloubkovou mozkovou stimulací je pro společnost velkou ctíí. Don Deyo, viceprezident pro vývoj a technologie divize Neuromodulace společnosti Medtronic v rozhovotu zdůraznil, že společnost ve spolupráci s předními lékaři je průkopníkem léčby pomocí hloubkové mozkové stimulace a neustále pracuje na dalším rozvoji – především ku prospěchu pacientů.

 

Žebříček TR50 zahrnuje firmy z řady odvětví, včetně energetiky, výpočetní techniky, internetu, biomedicíny a materiálů. Každá z firem 2010 TR50 byla posuzována podle tří kritérií: obchodní model, strategie zavádění a rozšiřování technologií a pravděpodobnost úspěchu. Úplný seznam oceněných subjektů je na  http://www.technologyreview.com/companywatch/tr50/.

 

Technologie DBS společnosti Medtronic spočívá v následujícím postupu:

Při léčbě hloubkovou stimulací mozku se chirurgickým zákrokem aplikuje zařízení podobné kardiostimulátoru, které vydává řízené elektrické impulzy přesně zacílené do určitých částí mozku. Zákrok je vratný a zařízení lze programovat a nastavovat neinvazivně. Patřičně vyškolený lékař tak může bez dalšího chirurgického zákroku pro každého pacienta individuálně nalézt nejvhodnější typ a míru stimulace, která bude maximálně zmírňovat obtíže při minimálních vedlejších účincích.

 

Technologie společnosti Medtronic byla schválena americkým Federálním úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) pro léčbu příznaků esenciálního třesu, Parkinsonovy choroby v pokročilých stádiích, dystonie a závažné chronické obsedantně kompulzivní poruchy (OCD) rezistentní k léčbě. Léčbu pomocí technologie DBS společnosti Medtronic podstoupilo již více než 75 000 lidí na celém světě.

 

Medtronic, Inc. (www.medtronic.com) se sídlem v americkém Minneapolisu je přední světový výrobce lékařských technologií, které zmírňují bolest, navrací zdraví a prodlužují život milionům lidí na celém světě.

www.ewingpr.cz

Autor: zpracováno redakčně