Medicína

Světový den ledvin


Kategorie: Aktuality 
11.březen 2010
Mezinárodní federace nadací pro nemoci ledvin (International Federation of Kidney Foundations) a Mezinárodní nefrologická společnost (International Society of Nephrology) vyhlásily letos již popáté druhý čtvrtek v měsíci březnu (11. března 2010) Světovým dnem ledvin s cílem zvýšit informovanost zdravotníků a zejména laické veřejnosti o nemocech ledvin, možnostech jejich časného záchytu, prevence a léčby. V letošním roce je hlavní pozornost zaměřena na vztah mezi cukrovkou a chronickým onemocněním ledvin.

V České republice je odhadem asi 5 % obyvatel s významně sníženou filtrační funkcí ledvin. Nemocní se sníženou funkcí ledvin mají zvýšené riziko onemocnění srdce a cév (infarktu myokardu, srdečního selhání, cévní mozkové příhody, ischemické choroby dolních končetin) a jsou také ohroženi vývojem selhání ledvin, které vyžaduje náhradu jejich funkce dialýzou či transplantací.

 

Většina pacientů s chronickým onemocněním ledvin se ale selhání ledvin nedožije, protože umírá předčasně na kardiovaskulární onemocnění. Dialýzou či transplantací ledvin se léčí sice jen méně než 0,1% obyvatel, náklady na tuto léčbu však představují několik procent celkových nákladů na zdravotní péči, jak  upozornili odborníci na TK 10. března 2010 v Praze.

 

Diabetes je nejčastější příčinou chronického selhání ledvin. Je celosvětově primární příčinou chronického onemocnění ledvin u 20 – 40 % pacientů, kteří jsou léčeni náhradou funkce ledvin. S rostoucím věkem populace a zvyšujícím se počtem diabetiků, počty dialyzovaných pacientů a náklady na jejich léčbu nepochybně porostou.

 

Onemocnění ledvin zůstává dle australských údajů až u poloviny pacientů s diabetem nediagnostikováno a méně než 10 % diabetiků si je vědomo rizika chronického onemocnění ledvin. Časná diagnóza onemocnění ledvin u diabetiků je přitom snadná a opírá se o průkaz malého množství bílkoviny albuminu v moči (tzv. mikroalbuminurii, event. v kombinaci s vyšetřením sérového kreatininu a výpočtem filtrační funkce ledvin).

 

Léčba prokázaného diabetického onemocnění ledvin přitom výrazně zpomaluje progresi onemocnění a riziko vývoje selhání ledvin. Mezi nejvýznamnější opatření u pacientů s diabetickým onemocněním ledvin patří optimální kontrola diabetu, kontrola zvýšeného krevního tlaku (optimálně s použitím léků, které ovlivňují systém renin-angiotenzin) a kontrola krevních tuků, zejména cholesterolu. Tato léčba navíc u pacientů s diabetickým onemocněním ledvin i významně snižuje vysoké riziko onemocnění srdce a cév a jejich komplikací.

 

Světový den ledvin by měl být  proto připomenutím veřejnosti, aby každý  pečoval odpovědně  o své zdraví. Postižení ledvin v počátečních – dobře léčitelných stadiích je zcela bezpříznakové. Z toho důvodu bývá  diagnóza učiněna pozdě, v případě nepoznané cukrovky často  až při nevratných poškozeních ledvin.

Je to však také připomenutí lékařům, aby (zvláště v terénu) vyšetřovali své pacienty dle doporučení odborných společností.

 

V České republice je Světový den ledvin letos organizován společně Českou nadací pro nemoci ledvin a Českou nefrologickou společností. K Světovému dnu ledvin se svými edukačními akcemi připojily také FN Plzeň, FN Brno, FN Olomouc, Nemocnice Písek, Nemocnice Liberec, Nemocnice Šternberk, Nemocnice Blansko a Nemocnice Pelhřimov.

 

 

Ve dnech 10.  a 11. března 2010 zájemci mohli  podstoupit v Praze a dalších městech screeningové vyšetření ledvin (vyšetření moči a sérového kraetininu jako parametru funkce ledvin) a měření krevního tlaku – zdarma.     
Vyšetření bylo prováděno  v odběrovém centru Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky
1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice na Fakultní poliklinice, Karlovo náměstí 32 (v přízemí). Zájemci si mohli ověřit, zda ledviny nejsou poškozeny (vyšetření moči testovacími proužky). Odběry byly uskutečněny  v odpoledních hodinách od 13.00 do 15.00 hod.

 
 

Podrobné informace o akcích konaných v rámci Světového dne ledvin budou zveřejněny na webových stránkách České nadace pro nemoci ledvin www.nadaceledviny.cz 

a České nefrologické společnosti  www.nefrol.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně