Medicína

Peritoneální dialýza pro aktivní a plnohodnotný život


Kategorie: Aktuality 
10.březen 2010
Určitá forma poškození ledvin se dle statistik České nefrologické společnosti vyskytuje u téměř 10 % populace. Při zanedbání léčby postižení ledvin dochází k jejich postupnému selhávání, které může vést až k nezvratnému selhání ledvin. Pro takto postižené pacienty, kdy dojde k selhání ledvin a na úroveň 10 a méně procent jejich původní funkce, to znamená, že se stanou závislými na dialyzačním přístroji (umělé ledvině) nebo jim musí byt provedena transplantace ledvin. V České republice bylo ke konci roku 2008 evidováno celkem 5 633 dialyzovaných pacientů. Nemoci ledvin se netýkají jen určitého množství lidí. Většina z nich (až 90 %) o své chorobě neví!

U selhávání ledvin se požívají dva způsoby dialýzy. Konzervativnější -  hemodialýza  - tou je léčeno přibližně 92 % pacientů. Druhý způsob, méně často používaný- je  peritoneální dialýza, kterou využívá jen asi 8 % dialyzovaných pacientů. Na rozdíl od jiných evropských zemí je metoda peritoneální dialýzy v České republice využívána stále výrazně minoritně. Přesto právě peritoneální dialýza (neboli též domácí dialýza), přináší pacientovi i s tímto vážným onemocněním větší šanci na aktivní a plnohodnotný život. Na rozdíl od rozšířenější hemodialýzy, kdy pacient několikrát týdně dojíždí do dialyzačního centra na čistění krve, si může pacient sám nebo za pomoci svých blízkých provádět dialýzu doma, například v noci ve spánku. Pacienti s peritoneální dialýzou (PD) díky tomu snadněji  vykonávají zaměstnání, studují, aktivně tráví svůj volný čas.

 

Podle slov doc. MUDr. Sylvie Opatrné, Ph.D., z LF UK, vedoucí lékařky oddělení peritoneální dialýzy I. interní kliniky FN Plzeň si pacienti s peritoneální dialýzou tuto metodu pochvalují zejména pro možnost plnohodnotnějšího života. Mohou pracovat, studovat a věnovat se svým koníčkům. Důležitá je i možnost cestování na delší dobu, např. do zahraničí, které s hemodialýzou není úplně možné. Pacienti, kteří si zvolili peritoneální dialýzu  jsou aktivní, samostatní, nedávají si narušit svůj životní styl ani takovýmto onemocněním. 

 

Peritoneální dialýza není však vhodná pro zcela všechny pacienty. Kontraindikace je nutné posuzovat individuálně. Není jich však tolik, jak je stále mylně v povědomí. Mezi ty, kdy by měla být zcela jistě preferována hemodialýza, patří pacienti se srůsty peritonea, akutními záněty či s morbidní obezitou. Pro většinu nemocných (70 %) je však vhodná jak hemodialýza, tak peritoneální dialýza – z medicínského pohledu mají tedy možnost volby.

 

Zákeřnost onemocnění ledvin spočívá v jeho pozdním odhalení. Ledviny totiž „nebolí“. Jak vysvětluje Prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc., z Kliniky nefrologie 1. LF UK a VFN, Praha: „Je velkým problémem, že lidé zanedbají prevenci a nechají nemoc dospět bez léčby do akutního stádia. Tím snižují šanci na efektivní léčbu, zužují si možnosti výběru léčby. V praxi sestává, že 33 % nemocných je dovezeno s akutním selháním tak říkajíc z ulice.“

 

Z provedeného anketního šetření na vzorku 131 respondentů z dialyzačních center po celé České republice vyplývá, že 42 % z dotázaných odhalilo svou nemoc až při projevení příznaků (18 %)              či dokonce akutních problémů, vyžadujících okamžitou léčbu (24 %). Při pravidelných preventivních prohlídkách přitom může lékař včas odhalit špatnou funkci ledvin z laboratorních krevních testů                      a nasadit efektivní léčbu, díky které u pacienta v řadě případů nedojde k rozvoji onemocnění nebo              je jeho rozvoj výrazně zpomalen. Tímto způsobem však byla nemoc zjištěna pouze u 31 % dotázaných. 

 

Skutečnostt, že je pacientovi diagnostikována špatná funkce ledvin ještě neznamená konec světa.
I s dialýzou se dá normálně a aktivně žít. V realizovaném šetření bylo důležité sledovat důvody výběru té které metody samotnými respondenty. 44 % těch, co se léčí pomocí hemodialýzy uvádí důvod pro výběr této metody doporučení od ošetřujícího lékaře. 19 % to, že jim jiná metoda nebyla nabídnuta. Naopak 64 % těch, kteří využívají peritoneální dialýzu, nejčastěji uvádí jako důvod pro výběr této metody samostatnost a časovou úsporu při tomto typu léčby (36 %). Právě tyto dva aspekty jsou klíčové pro dobrý sociální život pacienta.

 

Pro kterou metodu je nemocný vhodnější ovlivňuje více faktorů , ale ani věk a přidružená onemocnění nejsou jednoznačně určující a limitující. Prvotní by vždy měla být skutečnost, že lidé trpící selháním ledvin mají právo učinit informované rozhodnutí o vlastní léčbě.

 

Při peritoneální (neboli domácí) dialýze – PD se krev čistí uvnitř těla a to za pomocí tělu vlastní, přirozené membrány pobřišnice (peritonea). V těle pacienta (v břišní dutině) je dialyzační roztok, pomocí kterého je organismus očišťován. Škodliviny přestupují přes polopropustnou membránu (pobřišnici) z krve do tohoto roztoku. Roztok se škodlivinami se pak vypustí a je nahrazen roztokem čerstvým. Tento proces, vypuštění a napuštění roztoku, se nazývá výměna. Naprostá většina nemocných si výměnu roztoku zvládne provádět doma sama, pokud to není možné, mohou pomoci další osoby – rodina nebo sestry z agentur domácí péče. Dialyzační roztok je balen ve vacích, které jsou nemocným pravidelně dováženy domů. Na kontroly do nemocnice nemocní dochází cca 1x měsíčně. Před zahájením peritoneální dialýzy je třeba nejprve zavést do břicha tenkou hadičku - katétr.

 

Podobnou možností je takzvaná automatizovaná domácí dialýza. Při tomto druhu dialýzy je roztok v břišní dutině vyměňován za pomocí jednoduchého přístroje. Dialýza probíhá obvykle osm hodin, přes noc, během spánku. Nemocný má pak „volno“ každý den. Výhodou je, že může docházet do zaměstnání nebo v případě dětí do školy.

 

Hemodialýza (dialýza v nemocnici) – HD je postup, kdy je krev pacienta a tím i organismus čištěna pomocí přístroje, takzvané umělé ledviny. Při hemodialýze se stejně jako při peritoneální dialýze odstraňují odpadní látek jako např. močovina, kreatinin a nadbytečná voda. Provádí se v nemocnici nebo na samostatných dialyzačních střediscích. Na hemodialýzu dochází pacient třikrát týdně na dobu čtyř nebo pěti hodin. K době dialýzy je potřebné připočíst čas na cestu do centra a zpět domů, což často znemožňuje nemocným dále pracovat. Před zahájením hemodialyzační léčby je třeba nejprve vytvořit cévní přístup (arteriovenozní spojku).

 

O nemocech ledvin, možnostech peritoneální dialýzy a dalších zajímavostech lze diskutovat připojením ke skupině s názvem „domácí dialýza“ na www.facebook.com. Zde budou také probíhat interaktivní pravidelné chaty s předními odborníky z oblasti nefrologie.

Dle TZ FN Plzeň – připomenuti problematiky při příležitosti Světového dne ledvin.

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně