Medicína

Dotaz pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
10.březen 2010
Kolik ultrazvukových vyšetření, které uhradí pojišťovna, se má v těhotenství provést? Je jejich počet někde stanoven, nebo je to jen na rozhodnutí lékaře?

Odpovídá  Mgr.Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Ženy s fyziologickým průběhem těhotenství (tj. normálním, nekomplikovaným) mají absolvovat dvě ultrazvuková screeningová vyšetření: první v 18.– 20. týdnu těhotenství a druhý ve 30.– 32. týdnu. Jedná se o ženy bez rizikových faktorů v anamnéze, které mají výsledky všech klinických i laboratorních vyšetření v průběhu gravidity v normě.

 

Případná další ultrazvuková vyšetření překračují rámec dispenzární péče o fyziologické těhotenství a neměla by být těhotné provedena za úhradu z veřejného zdravotního pojištění. Ačkoliv jsou zmiňovaná dvě UZ vyšetření plně hrazená pojišťovnou, nevylučuje to – po dohodě mezi ženou a lékařem – případnou přímou úhradu např. za fotografii plodu nebo záznam pohybů.

 

Pro úhradu vyšetření z veřejného zdravotního pojištění je určující „Doporučený postup – zásady dispenzární péče ve fyziologickém těhotenství“, který byl vytvořen na základě dohody výboru České gynekologicko-porodnické společnosti, výboru její Sekce perinatální medicíny a VZP ČR. V něm se uvedené subjekty shodly na doporučeném základním rozsahu gynekologicko-porodnické péče u žen s fyziologicky probíhajícím těhotenstvím. Doporučený obsah a frekvence vyšetření lze považovat za standard péče o těhotné ženy, který je třeba dodržovat vždy, nebrání-li tomu závažné objektivní důvody.

 

Jiná pravidla se vztahují na ženy, spadající do skupin se středním rizikem (mají svou anamnézu zatíženu rizikovými faktory a výsledky jejich vyšetření jsou sice normální, ale vyžadují opakování) nebo vyšším rizikem (mohou, ale nemusí mít v anamnéze rizikové faktory, charakteristická je pro ně přítomnost patologických klinických či laboratorních výsledků, které definují konkrétní riziko).

 

 U nich dispenzární péče vychází z druhu rizika, aktuálního zdravotního stavu a je poskytována individuálně dle zdravotních potřeb těhotné ženy. To znamená, že četnost ultrazvukových vyšetření v těchto případech nelze pevně stanovit, jejich počet a termín určuje vždy ošetřující lékař a tato indikovaná vyšetření jsou vždy těhotné ženě hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

 

www.vzp.cz

Autor: zpracováno redakčně