Medicína

Čeští pacienti za loňský rok zdvojnásobili návštěvnost portálu LabTestsOnline


Kategorie: Aktuality 
09.březen 2010
Dle TZ z února 2010 ze statistiky vyplývá, že využívání portálu www.labtestsonline.cz (LTO) pro získávání informací o laboratorních vyšetřeních, pochopení jejich významu pro určení diagnózy a stanovení dalšího postupu léčby, využití laboratorních testů jako jeden z faktorů prevence apod., se neustále zvyšuje.

„Vzrůstající návštěvnost webových stránek potvrzuje zájem pacientů o své zdraví a o pochopení, k čemu slouží laboratorní testy“, vysvětluje prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA, děkan 1. LF UK a předseda České společnosti klinické biochemie. Prostřednictvím LTO se laboratorní medicínské obory otvírají široké veřejnosti. Celý projekt byl slavnostně zahájen  v říjnu 2008, kdy jej na počátku provázely dohady, zda výsledky testů nepatří jen a pouze do rukou ošetřujících lékařů. Ze statistiky zájmu veřejnosti vyplývá, že projekt je úspěšný.

 

LabTestsOnline je mezinárodní projekt, ve kterém se zviditelňuje  Česká republika a její přístup k pacientům a jejich potřebám.Ve využívání on-line testů jednoznačně vede Maďarsko, kde je projekt garantován Ministerstvem zdravotnictví a prostřednictvím jeho stránek vešel ve všeobecnou známost. Je třeba říci, že LabTestsOnline je neziskový projekt v ČR, hrazený pouze z příspěvků dalších neziskových organizací, jako je Česká společnost klinické biochemie a Asociace výrobců a distributorů diagnostik in vitro, a proto jsou omezené  i propagační prostředky.

 

Vzrůstající návštěvnost je měřítkem skutečného zájmu pacientů. Návštěvnost LabTestsOnline je nástrojem vzdělávání a v jejím využívání předstihla ČR takové státy, jako je Německo či Itálie, Anglie nebo Španělsko

 

LabTestsOnline.cz  je mezinárodní, nekomerční a odborně garantovaný projekt - příručka laboratorních testů on-line dostupná i v českém jazyce. V ČR zahájila svůj provoz 10. 10. 2008 u příležitosti oslav 50. výročí založení České společnosti klinické biochemie České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČSKB ČLS JEP) díky mezinárodní spolupráci AACC, CZEDMA, ČSKB a EDMA. Jejím posláním je pomoci pacientům a lékařům z celého světa  lépe poznat stále se rozšiřující množství laboratorních testů a jejich význam pro prevenci, určení diagnózy a úspěšnost léčby širokého spektra různých onemocnění.

 

Projekt LabTestsOnline vznikl v roce 2001 v USA a za 9 let velmi rychle expandoval do celého světa. K lednu 2010 se k tomuto projektu připojily následující země: Velká Británie, Austrálie, Španělsko, Německo, Itálie, Polsko, Maďarsko, Řecko a Česká republika. Po nás přistoupila Francie a Portugalsko a prvá asijská země – Čína. Přijmout projekt se chystá Rumunsko a Brazílie. V dokumentech je patrné,  že celkový počet návštěvníků za rok 2009 přesáhl 32 milionů a průměrná měsíční návštěvnost se blížíla 2 milionům. V letošním roce by se měl zcela změnit vzhled webových stránek projektu LTO a významně zlepšit i možnosti, které návštěvníkům stránek poskytuje.

 

Celková návštěvnost všech jazykových mutací LTO v roce  2009 byla 23 295 036,

Průměrná měsíční návštěvnost všech jazykových mutací LTO v roce 2009 byla 1 941 253 !

 

www.cskb.cz 

www.czedma.cz

www.aacc.org

www.edma-ivd.be

www.dbm.cz

Autor: zpracováno redakčně