Medicína

Operace očí novou metodou Corneal Cross-linking v Brně


Kategorie: Aktuality 
09.březen 2010
V únoru letošního roku byla na Refrakčním centru a oddělení ambulantní chirurgie Kliniky nemocí očních a optometrie Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně uvedena do praxe technologie zpevnění rohovky metodou Corneal Cross-linking (CXL, CCL).

Cross-linking je používán v oftalmologii již více než deset let. Jedná se o fotodynamickou terapii, která slouží ke zpevnění nestabilní rohovky a zabránění progresi jejího protenčování. Hlavní část rohovky (stroma) se skládá z jednoduchých kolagenních vláken. Při CXL je na povrch rohovky aplikována fotosensitivní látka riboflavin (vitamin B2) a po té je rohovka vystavena působení UVA záření. V průběhu fotochemické reakce vytvářejí molekuly riboflavinu mezi kolagenními vlákny spojovací můstky, čímž dochází k tzv. „zesíťování rohovkového kolagenu” (cross-linking). Výsledkem je zlepšení biomechanických vlastností rohovky, její zpevnění, zvýšení stability a zastavení progrese ektatických onemocnění.

 

Cross-linking je indikován především u pacientů s diagnózou keratokonu. U počínajících stádií tohoto onemocnění může stabilizace rohovky výrazně snížit nutnost transplantace rohovky v budoucnosti. Dále je CXL indikován u rohovkových ektázií (protenčování), které mohou vzniknout po laserovém refrakčním zákroku (např. LASIK, PRK) nebo po proběhlém zánětu rohovky (např. neinfekční vředy

u revmatoidní artritidy či jiného autoimunitního onemocnění).

 

Indikace pacientů k aplikaci metody CXL probíhá na základě úzké spolupráce s Optickou laboratoří, která je součástí oční kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny a má již dlouholetou tradici.
Před provedením metody CXL je pacient důkladně vyšetřen a seznámen s průběhem zákroku, který se odehrává pouze v místní  anestézii. Ošetření jednoho oka trvá přibližně hodinu.  Následný systém kontrol je koordinován s návštěvou pacienta v Optické laboratoři zaměřené na aplikaci tvrdých kontaktních čoček, které většina pacientů s diagnózou keratokonu používá ke zlepšení jejich zrakové ostrosti. K provedení metody cross-linking na pracovišti je k dispozici nejmodernější přístroj.  Jedná se o systém OPTO XLink, který díky svému technickému vybavení zaručuje dokonalou homogenitu aplikovaného UVA záření, vysokou výkonnost a spolehlivost.

 

Cena vyšetření před CXL je 1.000 Kč. Cena za zákrok na jednom oku činí 9.000 Kč, za obě oči 16.000 Kč. Více informací na webových stránkách Refrakčního centra v rámci prezentace Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně na adrese www.fnusa.cz.

www.amic.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně