Onkologie

Organizace onkologické péče v České republice


Kategorie: Onkologie 
08.březen 2010
Dle TZ Onkologické společnosti patří česká populace ve výskytu zhoubných nádorů mezi nejzatíženější na světě. Ročně je nově diagnostikováno více než 70 tisíc pacientů se zhoubnými novotvary a více než 27 tisíc z nich na tato onemocnění zemře. Systém organizace zdravotní péče, její nosné principy, současné úspěchy i problémy v oblasti onkologie představily koncem února 2010 na společné konferenci v Brně Česká onkologická společnost ČLS JEP, Ministerstvo zdravotnictví ČR a další odborné lékařské společnosti.

Dlouhodobým problémem je stále značně vysoký podíl pacientů, u kterých je nemoc zachycena v pokročilém stadiu. V blízké budoucnosti lze očekávat růst počtu onkologických pacientů a růst nákladů vynakládaných na tuto oblast péče. V současné době žije Česku téměř 400 tisíc pacientů, kteří mají nebo měli zhoubný nádor a o které musí zdravotnictví a onkologická pracoviště pečovat.

 

Ve snaze zajistit hierarchii péče a reagovat na zhoršenou demografickou situaci deklaroval Výbor České onkologické společnosti ČLS JEP již před dvěma lety podmínky zařazení pracovišť do vznikající sítě a stanovil kritéria pro pracoviště nejvyššího stupně.

 

Ministerstvo zdravotnictví ČR přijalo koncept centralizace specializované a nákladné onkologické péče Byla vybrána pracoviště, kterým byl přidělen statut Komplexního onkologického centra, Dětského onkologického centra a Hematoonkologického centra. Po auditech ministerstva zdravotnictví, odborných společností a plátců zdravotní péče v roce 2008 byl status Komplexního onkologického centra vyhláškou Ministerstva zdravotnictví ČR přiznán 13 pracovištím. Síť komplexních onkologických center tak pokrývá celé území České republiky a má potřebné předpoklady k zajištění rovnoměrné dostupnosti nejnákladnější terapie na celém území státu. V České republice jsou na základě provedených auditů schválena také dvě zdravotnická zařízení oprávněná poskytovat komplexní péči dětem a mladistvým se solidními nádory, lymfomy a hematologickými malignitami. Jsou to Dětské onkologické centrum Fakultní nemocnice v Motole a Dětské onkologické centrum Fakultní nemocnice Brno.

 

Síť Komplexních onkologických center je nadále otevřená a o tento statut se v následujících letech mohou ucházet další pracoviště. Komplexní onkologická centra spoluvytvářejí síť onkologických služeb v regionech ve spolupráci s dalšími odděleními nebo ambulancemi zúčastněnými na onkologické péči. Ministerstvo zdravotnictví také stanovilo postup, kterým se bude řídit, nebude-li Centrum musí splňovat požadavky Komplexního onkologického centra v oblasti personální, materiálně technické a organizační dle postupu Ministerstva zdravotnictví..

 

Síť komplexních onkologických center v České republice

KOC Fakultní nemocnice v Motole, Praha

KOC Fakultní nemocnice Na Bulovce ve spolupráci s VFN a Fakultní Thomayerovou nemocnicí, Praha

KOC Nemocnice České Budějovice

KOC Fakultní nemocnice Plzeň

KOC Masarykova nemocnice Ústí nad Labem

KOC Krajská nemocnice Liberec

KOC Fakultní nemocnice Hradec Králové ve spolupráci s Radiologickým centrem Multiscan, s.r.o.

KOC Nemocnice Jihlava

KOC Masarykův onkologický ústav Brno ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Brno a FN U Svaté Anny

KOC Fakultní nemocnice Olomouc

KOC Nemocnice Zlín

KOC Nový Jičín

KOC Fakultní nemocnice Ostrava

 

Onkologickou péči v České republice podpořilo Ministerstvo zdravotnictví ČR vyhlášením 1. výzvy k předložení žádostí o poskytnutí finanční podpory pro grantové projekty v rámci oblasti Integrovaného
operačního programu. Specializovaná pracoviště národní sítě onkologické péče tak v loňském roce čerpala finanční podporu na modernizaci a obnovu zdravotnických přístrojů a zařízení. Dne 22. ledna 2009 doporučila výběrová komise IOP k financování 24 projektů v celkové finanční výši 1,946 mld., z toho 13 projektů národní sítě onkologické péče v celkové výši cca 935 milionů korun.

 

Zbývající specializovaná pracoviště národní sítě onkologické péče mohla v loňském roce zažádat o finanční podporu na modernizaci a obnovu diagnostických a terapeutických zdravotnických prostředků pro zajištění diagnostiky, léčby a „screeningu“ včasných stádií onemocnění včetně modernizace odpovídajícího diagnostického a terapeutického zázemí a to v rámci 4. výzvy oblasti intervence Integrovaného operačního programu. Dne 24. srpna 2009 byl ukončen příjem těchto žádostí. Ministerstvo zdravotnictví přijalo celkem pět projektových žádostí v celkové finanční výši 400 milionů korun. Dne 23. září 2009 doporučila výběrová komise IOP k financování všechny tyto projekty v celkové výši 376 milionů korun.

 

V souvislosti s navazující modernizací přístrojového vybavení v ostatních segmentech zdravotní péče vyhlásilo dne 15. ledna 2010 Ministerstvo zdravotnictví další, již 5. výzvu, k předložení žádostí o poskytnutí finanční podpory pro grantové projekty v rámci oblasti intervence 3.2 Integrovaného operačního programu. Tato výzva je zaměřena na podporu standardizace přístrojového vybavení v síti superspecializovaných center kardiologické, resp. traumatologické péče, dále bude v rámci 5. výzvy podpořena síť popáleninových center. Na výzvu je alokováno celkem 1,55 miliardy korun, o podporu mohou žádat příslušná pracoviště z celé České republiky do 2. dubna 2010. V návaznosti na ukončení hodnotícího procesu předložených projektů bude v průběhu měsíce května 2010 realizována Výběrová komise IOP.

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně