Medicína

Agrese nebývá podmíněna duševní chorobou


Kategorie: Aktuality 
05.březen 2010
Ze závěrů vyplynulo, že naprostá většina léčených psychiatrických pacientů se násilně nechová. Z těchto důvodů zvláště představa veřejnosti o nepředvídatelné nebezpečnosti pacientů je mylná a žel velice přispívá ke stigmatizaci uživatelů psychiatrické péče

Pouze malá část pacientů trpících schizofrenní a bipolární afektivní poruchou se chová násilněji než běžná společnost. Většinou se, dle slov doc. MUDr. Jana Vevery, PhD., ,jedná o pacienty, kteří mají navíc antisociální poruchu osobnosti, trpí Alzheimerovou chorobou nebo jinou formou demence.

Diagnóza schizofrenie zvyšuje u mužů riziko vraždy 8x, u žen 6x, ale celkové riziko zůstává malé.

 

Během hospitalizace se násilně chová jen malá část pacientů (asi jen 5 %). V době studie žádný z útoků nevedl k vážnějšímu poranění. Dokonce závěry výzkumů opakovaně ukázaly, že na rozdíl od USA a Západní Evropy nedochází v ČR  k podstatnému růstu násilného chování u psychiatrických pacientů. Pacienti se schizofrenii v USA žijící ve společnosti jsou dokonce sami až 14x častějšími obětmi trestného činu. Tuto skutečnost potvrzuje právě probíhající studie  i u nás.

 

Profesor MUDr. Jiří Raboch, DrSc., předseda ČPS (České psychiatrické společnosti)  přiblížil medicínský obor psychiatrie, který zahrnuje psychiatrii dospělých, psychiatrii dětí a dorostu, gerontopsychiatrii, psychiatrickou adiktologii, psychiatrickou sexuologii a psychiatrickou rehabilitaci Psychiatrie se zabývá prevencí, diagnostikou, léčbou, rehabilitací a výzkumem duševních  poruch. Je úzce propojená s oborem klinické psychologie, funkční specializací je psychoterapie. Cílem je poskytování kvalitní diferencované péče.

 

Koncepci oboru psychiatrie nastínil MUDr. Zdeněk Bašný. Psychiatrická péče je realizována systémem vzájemně propojené sítě péče o duševně nemocné. Zahrnuje psychiatrické ambulance, klinicko-psychiatrické ambulance, lůžková zařízení a zařízení komunitní péče. Ta úzce pronikají  do oblasti sociálních služeb.

Koncepce oboru poskytuje podklad pro politická rozhodování, která by měla vést k nezbytnému zlepšení psychiatrické péče v České republice. Revize jsou pravidelnou aktualizací. Koncepce oboru psychiatrie byla přijata na sjezdu Psychiatrické společnosti ve Špindlerově Mlýně roku 2000 a Vědeckou radou Ministerstva zdravotnictví ČR v roce 2002.

 

Psychiatrická společnost svojí koncepcí předkládá odbornou představu systému psychiatrických služeb a jeho rozvoje. Její realizace je závislá na jejím politickém prosazení a zajištění finančních zdrojů. Zatím je situace dlouhodobě nepříznivá. Pokud se tato skutečnost nezmění, bude se dále zvětšovat kvalitativní odstup psychiatrie od ostatních medicínských oborů.

Paradoxně ovšem v době, kdy nárůst duševních poruch je závažným problémem současného vývoje společnosti.

 Koncepce i revize z r. 2008 je na  www.ceskapsychiatrie.cz

 

O významu informací o psychiatricky nemocných sdělovaných prostřednictvím medií a jejich často negativním působení na  veřejnost  upozornila MUDr. Lucie Nawková. Média patří k nejčastějším zdrojům informací. Mnoho studií zabývajících se obrazem duševních onemocnění v tisku prokázalo, že popisované situace obsahují převážně negativní postoje vůči psychicky nemocným. Tím média ovšem přispívají ke stigmatizaci duševně nemocných. Závěry poznatků tvoří podklad pro vypracování návrhu pro novináře, jak objektivně zpracovávat sdělení o duševních poruchách, aby tak nedocházelo ke stigmatizaci lidí s duševní poruchou.

 

Autor: zpracováno redakčně