Medicína

Internet radí duševně nemocným – nová služba Centra pro rozvoj péče o duševní zdraví


Kategorie: Aktuality 
05.březen 2010
Dle TZ ze dne 1. března 2010 byla otevřena první on-line poradna, která se zabývá sociální sférou života lidí s duševním onemocněním. Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví (CPRDZ) poradnu otevřelo na stránkách www.stopstigma.cz . Vyplnilo tak jednu z mezer v síti o pacienty s diagnózami, jako jsou například deprese, poruchy příjmu potravy, schizofrenie, neurotické poruchy či drogové závislosti. Nová poradna byla otevřena v rámci individuálního projektu Rozvoj péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje a je určena lidem s duševním onemocněním a jejich blízkým z celé České republiky. Nová služba Centra pro rozvoj péče o duševní zdraví je financována z individuálního projektu Rozvoj péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje.

„Všichni občané by měli mít rovný přístup ke svým právům a povinnostem. Bohužel pro lidi s duševním onemocněním to zatím příliš neplatí“, konstatuje Mgr. Barbora Wenigová, ředitelka CPRDZ, které je v  projektu hlavním garantem všech služeb.

Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky v ČR bylo v roce 2008 propuštěno z psychiatrických oddělení nemocnic a léčeben v České republice celkem 55 625 duševně nemocných. Jejich začlenění do společnosti je však vzhledem k nedostačující síti sociálních služeb velmi složité. Většina z nich totiž potřebuje pomoc v dalším životě – ve styku s úřady, bydlením, s aktivitami ve volném čase i se zaměstnáním. V on-line sociální poradně je připravena pacientům s těmito problémy poradit specialistka.

Psychiatrická onemocnění představují v rozvinutých státech největší společensko-ekonomickou zátěž. Česká republika je podle údajů Světové zdravotnické organizace na prvním místě v počtu dní pracovní neschopnosti v roce, z toho 40 procent zameškaných dní mají na svědomí právě duševní choroby. Hlavní příčinou je nedostatek rehabilitačních služeb (dílen, tréninkových zařízení či poraden) zaměřených na obnovu pracovní činnosti a odstranění předsudků široké veřejnosti.

 V roce 2005 byla tehdejšími členskými zeměmi Evropské unie přijata Deklarace o duševním zdraví pro Evropu, ke které se naše země rovněž připojila. Její čtvrtý závazek obsahuje požadavek na vyloučení stigmatu a diskriminace pacientů s psychiatrickými diagnózami a prosazení jejich zařazení do společnosti prohlubováním odpovídajícího povědomí veřejnosti o duševních chorobách. Individuální projekt Rozvoj péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje má být jedním z konkrétních kroků, které tento závazek České republiky naplňuje.

V diagnózách stojí psychiatrické choroby už dlouhodobě na prvním místě. Předstihly dokonce i kardiovaskulární a onkologická onemocnění. Počet pacientů přicházejících do psychiatrických ambulancí se v posledních deseti letech zvýšil více než o jednu třetinu – léčeno je asi pět procent obyvatel. Většinou trpí poruchami nálady, neurotickými obtížemi a demencí.

Zkušenosti ukazují, že lidé s duševním onemocněním a část seniorů – zejména s demencí – jsou v přístupu k informacím dlouhodobě znevýhodněni. Například většina textů je pro ně nesrozumitelná, nevědí, kde a jak požádat o radu. A zaměstnanci úřadů, kteří by jim měli podat pomocnou roku, zase nevědí, jak s některými z nich komunikovat.

Velkým problémem lidí s duševním onemocněním je rovněž  jejich izolovanost v souvislosti s nedostatečnou nabídkou aktivit pro využití volného času a především pak s uplatněním na trhu práce. Podle odhadů pobírá totiž invalidní důchod pouze 8 až 14 procent psychiatrických pacientů. Možnost výdělku snižuje riziko stigmatizace a počet těch, kteří jsou na společnosti zcela finančně závislí. Nově otevřená a snadno dostupná on line internetová poradna je jednou z možností, jak pomoci duševně nemocným najít své uplatnění.

Zprovoznění internetové poradny je jen jedním z prvních kroků změn v sociálních službách v rámci Karlovarského kraje i v celé České republice. Součástí projektu Rozvoj péče o osoby s duševním onemocněním je i tzv. destigmatizační kampaň. Jejím cílem je zvýšit informovanost veřejnosti, odborníků, pacientů, uživatelů služeb a jejich rodinných příslušníků o právech, povinnostech a možnostech začlenění lidí s duševním onemocněním do společnosti. Zacílena je i na úředníky, kteří ovlivňují život osob s duševním onemocněním na různých úrovních – v přímém kontaktu při vyřizování úředních záležitostí – i  v rámci rozhodování o dalším rozvoji sociálních služeb.

 

 


Kontakt: Mgr. Barbora Wenigová, Centrum pro rozvoj duševního zdraví

e-mail: wenigova@cmhcd.cz     

Autor: zpracováno redakčně