Medicína

Prohlášení Kanceláře WHO v ČR


Kategorie: Aktuality 
04.březen 2010
Dle TZ ze dne 24. února 2010 Kancelář WHO podává následující informace ze 7 zasedání Pohotovostní komise WHO, která se sešla 23. února. Její členové formou telekonference informovali Generální ředitelku WHO v ČR o závěrech ve věci pandemického statutu.

Komise předložila detailní aktualizaci celosvětové pandemické situace. Po dodatečných otázkách, vyhodnocení předložených důkazů a rozsáhlé diskuse se komise shodla na tom, že evidence poukazující na klesající či nízkou pandemickou aktivitu v mnoha zemích je smíšená.  V zemích západní Afriky je naopak zaznamenán zvýšený výskyt pandemické aktivity na komunitní úrovni. Komise navíc s obavami poukázala na to, že zimní měsíce na jižní polokouli teprve nastanou a existuje nejistota, zda nepřijdou dodatečné vlny chřipkové aktivity.  

 

Pohotovostní komise se rovněž shodla na tom, že je předčasné usuzovat, že všechny části světa již zaznamenaly vrcholné fáze pandemického výskytu A (H1N1) a že je zapotřebí získat více času a informací k tomu, aby se zajistila skutečně podložená odborná doporučení ke statutu pandemie.

Z toho důvodu komise navrhla, že se opět sejde za několik týdnů a znovu zhodnotí aktuální vývoj nemocnosti i epidemiologickou situaci.

 

S ohledem na odborné stanovisko, současný  epidemiologický rozbor a další relevantní informace, generální ředitelka WHO rozhodla, že v pandemické fázi nenastala žádná změna a že i nadále bude situace důsledně monitorována.

 

Generální ředitelka WHO si od Pohotovostní komise vyžádala odborné stanovisko, které i nadále

zachovává současná doporučení vyplývající z Mezinárodních zdravotnických předpisů vydaných  pro krizové situace s mezinárodním dopadem na veřejné zdraví. Souhlasný názor komise vyzněl pro zachování současné situace s tím, že v rámci druhého doporučení se slovo „zintenzivnit" nahradí slovem „zachovat" ve smyslu trvání zvýšeného dohledu nad pandemickou aktivitou. Tu jednotlivé země již

provádějí.

 

V souladu se závěry Pohotovostní komise a stávající pandemickou situaci, generální ředitelka rozhodla zachovat tato tři doporučení, s následující úpravou:

Země by neměly uzavírat hranice a omezovat mezinárodní dopravu a obchod.

• Je nutno zachovat dohled nad neobvyklými onemocněními chřipkového typu

  a  vážnými záněty plic.

 V období nemoci je rozumné necestovat.

 

Prohlášení vyplývá ze závěru tiskové konference, která proběhla dne 24. února 2010 v Ženevě.

 

MUDr. Alena Šteflová, PhD.

ředitelka Kanceláře WHO v ČR

neb@euro.who.int

www.who.int

Autor: zpracováno redakčně