Medicína

VZP ČR znovu proti nadváze a obezitě


Kategorie: Aktuality 
04.březen 2010
Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR nabízí opět i v letošním roce v rámci preventivních programů celostátní edukační kampaň Žij zdravě, zaměřující se na zvýšení vědomostí populace o obezitě, nadváze a s nimi spojenými zdravotními komplikacemi. Obezita se stává jednou z nejrychleji rostoucích civilizačních nemocí vyspělého světa. V České republice jí trpí každý pátý člověk. Každý třetí se potýká s nadváhou.

Dopady, které epidemie obezity přináší, si Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR dobře uvědomuje. Přispívá proto nejen na samotnou léčbu, ale prostřednictvím různých preventivních programů usiluje o změnu myšlení a chování české veřejnosti. Velká část populace s nadváhou má sklon celou situaci podceňovat. Značná část  obézních se domnívá, že se svou hmotností nemá problémy. Přitom problematika nadváhy a obezity by se rozhodně neměla podceňovat, jak zdůrazňuje prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., přednosta III. interní kliniky 1. LF UK a VFN Praha. Se stoupající hmotností se zvyšuje i zdravotní zátěž pro celý organismus, a tím náchylnost k řadě onemocnění.

 

VZP se již řadu let systematicky věnuje osvětě a prevenci v oblasti nadváhy a obezity. Udržení optimální hmotnosti nebo její snížení může zabránit vzniku většiny civilizačních onemocnění, nebo alespoň výrazně zmírnit jejich průběh. Zanedbatelný není ani ekonomický dopad na léčbu.

 

Edukační aktivity pro letošní rok zahajují rozsáhlým portálem věnovaném zdravému životnímu stylu www.ZijZdrave.cz, který poskytuje mnoho užitečných rad odborníků. Na zájemce v průběhu roku je připravená série online poraden odborníků, reality show, ankety, soutěže o hodnotné ceny a řada interaktivních služeb, jako je například Můj deníček. Pomocí této aplikace mohou účastníci sledovat vyváženost energetického příjmu a výdeje.

 

V letošním roce proběhne již třetí ročník Jízdy kuchařů YesNeYes po českých a moravských základních školách se známou dvojicí kuchařů Filipem Sajlerem a Ondřejem Slaninou. Nový ráz budou mít rovněži internetové stránky pro mladé. Sem budou mít teenageři možnost opět zasílat svá videa z vaření a vyhrávat zajímavé ceny.

 

Edukační kampaň Žij zdravě se ve spolupráci se Společností pro výživu zaměří také na školní jídelny, které  budou moci využít rozšířené spektrum jídelníčků pro děti v rámci internetové aplikace na www.ZijZdrave.cz . Jídelníčky budou splňovat moderní doporučované výživové normy a budou připraveny v souladu s platnými předpisy. Stravovacími návyky dětí a teenagerů se příliš mnoho projektů v České republice zatím systematicky nezabývá, přestože je to klíčové pro zamezení nadváhy a obezity dalších generací. VZP ČR se tomuto tématu věnuje dlouhodobě ve svých preventivních programech, jako je právě edukační kampaň Žij zdravě.

 

Projekt Žij zdravě oslovuje také odborníky. Praktičtí lékaři budou mít možnost účastnit se kurzů praktické obezitologie, nebo využívat speciální publikaci určenou pro pacienty ohrožené obezitou. V závěru roku se chystá pokračování celostátního výzkumu obezity mezi českou populací. Jedná se o cenný informační zdroj. Jeho garantem je III. interní klinika 1. LF UK a VFN.

 

Připomeňme, že nadváha a obezita trápí nejen dospělé, ale i děti. V České republice se s obezitou a nadváhou potýká celkem 13 % dětí ve věku 6 až 10 let. U starších dětí ve věku 11 až 15 let je to 14 % chlapců a 10 % děvčat. Čtvrtina z nich nesnídá a pouze 3 % si uvědomuje, že zdravá strava znamená především jíst pravidelně a pestře. Právě jim bude určeno populárně naučné video na téma zdravý životní styl, ve kterém jim nejen jejich idoly z řad sportovců, umělců a zpěváků, ale i respektovaní odborníci na dětskou obezitu poradí se správným stravováním.

 

Projekt Žij zdravě, financovaný z fondu prevence VZP ČR je celostátní edukační kampaň,  jejímž cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o obezitě jako vážném celospolečenském problému, přispět ke změně chování českého obyvatelstva a napomoci k dodržování tzv. Rovnice zdravého života, která říká: lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít. Projekt  vznikl v roce 2007 za podpory Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR, jak jsme již informovali.

www.vzp.cz

www.amic.cz

 

Autor: zpracováno redakčně