Medicína

Dotaz pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
02.březen 2010
Rád bych zaplatil doplatek pojistného přímo na přepážce VZP při podání přehledu za loňský rok. Je možná platba v hotovosti, nebo i platba kartou? Jaké jsou podmínky nebo omezení pro platby?

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Možnost platit ve VZP pojistné (příp. i penále nebo pokuty) na veřejné zdravotní pojištění kartou je novinkou roku 2010. Zatím je tato služba k dispozici na deseti vybraných nejvíce frekventovaných pracovištích VZP: Praha (Na Perštýně), Brno, Plzeň, Hradec Králové, Pardubice, České Budějovice, Ostrava, Liberec, Teplice, Zlín. Jsou označena samolepkami upozorňujícími klienty, že zde jsou přijímány platby i platebními kartami. Pražské pracoviště VZP přijímá karty již od začátku února 2010, od začátku března 2010 začínají fungovat platební terminály na dalších devíti pracovištích VZP.

 

VZP bude přijímat platby provedené platebními kartami, které jsou vydány karetní asociací MasterCard (platební karta typu MasterCard, MasterCard Electronic, Maestro) a VISA (Visa, Visa Electron, V-Pay). Platební kartou lze zaplatit jakoukoli částku, pouze s ohledem na omezení, která má na kartě stanovena sám její držitel. VZP neprovádí jiné transakce platebními kartami než platby a operace s tím související; za jiné transakce se považuje např. výběr hotovosti.

 

Pokladní může požádat držitele karty o předložení dokladu totožnosti, v případě transakce přesahující částku 30 tis. Kč je povinna vždy ověřit totožnost držitele platební karty na základě platného průkazu totožnosti (občanský průkaz, cestovní pas nebo ID karta v případě země EU). Jako doklad o provedené platbě kartou na přepážce VZP je klientovi předána pokladní stvrzenka a současně účtenka z platebního terminálu.

 

Pojistné na veřejné zdravotní pojištění (případně i penále a pokuty) je možno také zaplatit v hotovosti přímo v pokladně na jednotlivých územních pracovištích a úřadovnách VZP. Jediným omezením je maximální limit pro příjem plateb v hotovosti do pokladen, který je v souladu se zákonem o omezení plateb v hotovosti stanoven na 15 000 eur. Pokladny na pracovištích VZP jsou otevřeny veřejnosti po celou dobu úředních hodin. Pokladní místo může být během úředních hodin uzavřeno pouze výjimečně na dobu nezbytně nutnou k odvodu finančních prostředků na bankovní účet či dobu pracovní přestávky v případě, že z provozních důvodů nemá pokladník zástup.

 

Připomínáme ještě, že doplatek rozdílu mezi zálohami a skutečnou výší pojistného vypočtenou z dosažených příjmů je splatný do osmi dnů po podání daňového přiznání za uplynulý kalendářní rok. Samotný Přehled o příjmech a výdajích je OSVČ povinna předložit zdravotní pojišťovně nejdéle do jednoho měsíce ode dne, ve kterém měla podat daňové přiznání.

www.vzp.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně