Medicína

Otevření porodnického a novorozeneckého oddělení v Mělníku


Kategorie: Aktuality 
26.únor 2010
Dle TZ bylo 22. 2. 2010 v prostorách Nemocnice Mělník slavnostně otevřeno zrekonstruované porodnické a neonatologické oddělení. Rekonstrukce proběhla v rekordně krátké době tří měsíců, přičemž porodnické oddělení bylo uzavřeno jen necelé dva měsíce. První rodičky přijalo nové porodnické oddělení v průběhu neděle, a již v pondělí ráno přišel na svět první novorozenec, jménem Jakub.

Primář MUDr. Jan Zmrhal při slavnostním otevření porodnicko-gynekologického oddělení uvedl, že v mělnické porodnici se v loňském roce  uskutečnilo  670 porodů a narodilo se zde 677 dětí. Předpokládá, že tento trend bude pokračovat nyní i v rekonstruovaných prostorách.

Porodní sály  prošly  celkovou stavební úpravou. Porodnice má nově k dispozici tři porodní boxy a  operační sál. Dva porodní boxy mají k dispozici vlastní sprchu a WC. Jsou koncipovány tak, aby splňovaly požadavky na pohodlí, intimitu a komfort v průběhu celého porodu, aniž by byla snížena bezpečnost matky a dítěte. Zařízení porodního sálu umožňuje také tzv. alternativní vedení porodu.

Prvotní ošetření novorozence je provedeno přímo na porodním boxu za přítomnosti  rodičů a možné asistence otce. V případě ohrožení zdraví novorozence je připraven přímo v porodním traktu resuscitační box s přístrojovým vybavením.

Na lůžkové části porodnického oddělení je celkem 8 standardních  a  4 nadstandardní pokoje.  Vždy dva standardní pokoje mají společné sociální zařízení. Každý pokoj má televizor a přípojku k internetu. Jsou  zde ubytovány maximálně dvě maminky pro více prostoru a klidu. Je zde nové vybavení, aby mohla být miminka se svými matkami na pokojích již bezprostředně po porodu.

Nadstandardní pokoje jsou jednolůžkové s vlastním sociálním zařízením, je zde kuchyňský kout a stejně jako v ostatních pokojích také TV a přípojka k internetu. Na těchto pokojích je možnost ubytovat i rodinného příslušníka.

Neonatologické oddělení je zcela nově zrekonstruováno a rozšířeno. Jsou zde nejmodernější potřebné lékařské přístroje, technické vybavení a samozřejmě také nový nábytek. Jen přístrojová technika odpovídá investici  4,5 milionů Kč. Celkové náklady na rekonstrukci porodnického a neontologického oddělení přesáhly částku 11 milionů Kč.

Majitelem nemocnice s poliklinikou Mělník je Mělnická zdravotní, a. s., jejímž 100 % akcionářem je Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group.

mkana@koop.cz

Autor: zpracováno redakčně