Medicína

Rok plic 2010 v České republice


Kategorie: Aktuality 
23.únor 2010
Globální iniciativu Rok plic (The Year of the Lung 2010) organizuje Forum of International Respiratory Societes (FIRS). Jejími členy jsou Asociación Latinoamericana del Thorax (ALAT), American College of Chest Physicians (ACCP), American Thoracis Society (ATS), Asia Pacific Society of Respirology (APSR), European Respiratory Society (ERS), International Union Against Tuberculosisi and Lung Disease (The Union) a Pan African Thoracis Society (PATS). FIRS vyhlásilo rok 2010 jako Rok plic

Cílem iniciativy je zlepšit povědomí veřejnosti o onemocnění plic, podnítit akce v komunitním prostředí na celém světě a zasadit se o zdroje pro boj proti onemocněním plic včetně zdrojů na výzkum a výzkumné školicí programy po celém světě. Začít vytvářet společenské hnutí za lepší informovanost veřejnosti a podnítit kroky v oblasti respiračního zdraví.

 

Rok plic je organizován v ČR  našimi odborníky, kteří se připojují  k celosvětové kampani na podporu veřejné informovanosti, neboť nedostatečná informovanost veřejnosti v otázkách respiračního zdraví výrazně brání pokrokům v diagnostice, léčbě a výzkumu onemocnění plic. Organizátory jsou: Česká aliance proti chronickým respiračním onemocněním (ČARO), která byla založena v roce 2007, Česká pneumologická a ftizeologická společnost ČLS JEP (založena v r. 1946) a  České občanské sdružení proti chronické obstrukční plicní nemoci (založeno r. 2000). Jeho zakladateli jsou profesor MUDr. Vladimír Vondra, DrSc., doc. MUDr. Jaromír Musil PhD., přednosta Pneumologické kliniky 2. LF UK a FN Motol a MUDr Stanislav Kos, předseda ČPFS ČLS JEP a ředitel léčebny TRN Janov.

 

Odborníci rovněž vycházejí z problémů pacientů a pacientských sdružení, jakými jsou například opožděná diagnóza, nevhodná časná léčba, potíže při získávání předepsaného léku, ale také potíže při  jednání s pojišťovnami nebo vládními úřady. Nedostatečná znalost je při tom důsledkem nedostatečné informovanosti, jak upozornil na TK v únoru 2010 v Praze profesor MUDr. Vítězslav Kolek, DrSc., přednosta Kliniky plicních nemocí a Tbc FN Univerzity Palackého v Olomouci. Informace o nákladnosti léčby plicních onemocnění  a význam včasné léčby pro snížené náklady na léky podal na konferenci primář MUDr. Viktor Kašák, z nestátního zdravotnického zařízení LERYMED, spol. s.r.o., Praha.

 

Onemocnění plic jsou velmi běžné ve všech skupinách obyvatelstva a také ve všech věkových kategoriích na celém světě. Odpovídají za 19 % všech úmrtí a 15 % ztracených let života (DALY).

Patří sem pneumonie, záněty průdušek, tuberkulóza, k chronickým pak chronická obstrukční plicní nemoc, karcinom plic a průduškové astma; u dětí cystická fibróza plic a další. Nemoci jsou velmi často důsledkem kouření. (Kouření tabáku zabíjí ročně na celém světě 5 milionů lidí ročně, statisíce umírají na zprostředkované postižení.)

 

 Ačkoliv onemocnění plic byla vždy významnou příčinou nemocnosti a úmrtnosti, v současné době jejich výskyt stoupá.  Pravděpodobně v důsledku rychlého nárůstu rizikových faktorů, jako jsou urbanizace, industrializace, užívání tabáku, znečištění atmosférického vzduchu i epidemie HIV.

Veřejná informovanost i politická vůle věnovat se problémům onemocnění plic jsou však stále velice nedokonalé.

V současné době je již v provozu 32 center pro odvykání závislosti na tabáku v celé ČR. Je připravena řada akcí pro veřejnost i odborníky (Forum CHOPN 25. února 2010,  akce v květnu Národním muzeu v Praze,  Světový den CHOPN, publikace CHOPN pro PL, ve spolupráci s ČARO zvyšování aktivity pneumologů k vyhledávání nemocných s CHOPN, edukační semináře,  pořádání odborných konferencí, kongresy se Slovenskou PFS). Iniciativa osloví rovněž  praktické lékaře, kteří jsou většinou prvními záchytnými odborníky, kteří pomáhají k včasné diagnóze i léčbě a většinou i jako první mohou oslovovat kuřáky a nabídnout jim léčbu!

www.2010yearofthelung.org.

www.copn.cz

www.slzt.cz

www.amic.cz

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně