Medicína

Distribuce fixačních přípravků s obsahem zinku ukončena


Kategorie: Aktuality 
22.únor 2010
Dle TZ ze dne 16. února 2010 společnost GlaxoSmithKline (GSK) preventivně končí distribuci fixačních přípravků s obsahem zinku určených k fixaci zubních náhrad a přechází na výrobu produktů bez obsahu zinku. Důvodem je možné zdravotní riziko, které souvisí s dlouhodobým nadměrným používáním těchto produktů. V České republice má společnost GSK na trhu jak adheziva s obsahem zinku (Corega Extra silný), tak bez něj (Corega Bez příchuti).

Společnost GSK se rozhodla, že u všech přípravků k fixaci zubních náhrad postupně přejde na složení bez obsahu zinku. Nové obaly těchto výrobků ponesou jasné označení: Neobsahuje zinek.

K ukončení výroby přistupuje společnost  pro možné zdravotní komplikace spojené s dlouhodobým nadměrným používáním adheziv s obsahem zinku k fixaci zubních náhrad. Pro společnost GSK je bezpečnost spotřebitelů nejvyšší prioritou. Z tohoto důvodu průběžně sleduje vydávané vědecké publikace a obdržená hlášení o výskytu nežádoucích účinků.

I když existuje mnoho různých zdrojů zinku, který je i nedílnou součástí zdravé výživy, obdržela společnost v roce 2009 zvýšený počet zmíněných hlášení. Spolu s publikovanými informacemi tato hlášení naznačují, že nadměrné používání uvedených přípravků (většinou po dobu několika let) může vést ke zvýšení hladiny zinku v organismu, které je spojeno s neurologickými symptomy od necitlivosti, mravenčení, ochablosti končetin, problémy při chůzi a s udržením rovnováhy až po potíže s krvetvorbou, jako je např. chudokrevnost. Ačkoliv tato hlášení lze považovat za ojedinělá, vzhledem ke skutečnosti, že přípravky používá několik milionů spotřebitelů, společnost výrobek stahuje.

 

Pokud se kdokoliv ze spotřebitelů obává, že výrobek používá v nadměrném množství, měl by s jeho užíváním přestat, poradit se s lékařem a zvolit variantu bez obsahu zinku. Používání příliš velkého množství fixačních přípravků může být důsledkem toho, že pacientovi zubní náhrada špatně padne. Nositelé zubních náhrad by měli pravidelně navštěvovat svého zubního lékaře za účelem kontroly usazení zubní náhrady.

Bližší informace naleznou spotřebitelé na webových stránkách www.corega.cz nebo na bezplatné telefonní lince 800 660 444.

Pro více informací: MUDr. Petr Novák, MBA ,Generální ředitel GSK Consumer Healthcare, Česká republika Tel.: 222 001 205 E-mail: petr.p.novak@gsk.com

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně