Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
17.únor 2010
Jsem osobou samostatně výdělečně činnou a zároveň jsem zaměstnán. V součtu jsem v loňském roce dosáhl maximálního vyměřovacího základu. Jak bude zohledněn odvod zdravotního pojištění z mého podnikání a ve kterých řádcích ""Přehledu"" se tato skutečnost projeví? Musím platit zálohy jako OSVČ?

Odpovídán Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Při souběhu se zaměstnáním nemusíte jako OSVČ platit zálohy na pojistné, a to bez ohledu na dosažení či nedosažení maximálního vyměřovacího základu. Pokud OSVČ, která je zároveň zaměstnancem, prohlásí, že samostatná výdělečná činnost není hlavním zdrojem příjmu, zálohy na pojistné neplatí – uhradí až případný doplatek pojistného na základě vyúčtování. Jako zaměstnanec ale musí odvést pojistné nejméně z minimálního vyměřovacího základu zaměstnance, který se odvíjí od minimální mzdy. To je u vás zřejmě splněno.

 

V „Přehledu o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti a úhrnu záloh na pojistné“ prohlásíte, že zaměstnání je hlavním zdrojem vašeho příjmu. To znamená, že v části nazvané „Prohlášení“ vyplníte, že pro vás neplatila povinnost hradit zálohy ve všech měsících roku 2009.

 

Výši svého vyměřovacího základu zaměstnance uvedete v „Přehledu“ v řádku 3. Tento vyměřovací základ musíte doložit potvrzením od zaměstnavatele v případě, že úhrn vyměřovacího základu OSVČ a vyměřovacího základu zaměstnance přesáhl částku maximálního vyměřovacího základu, což byla pro rok 2009 částka 1 130 640 Kč. Na řádku 14a uvedete svůj vyměřovací základ jako OSVČ. Překročení maximálního vyměřovacího základu je vypočteno v řádku 14b.

 

Pokud v roce 2009 byla osoba samostatně výdělečně činná i zaměstnancem a součet jejích vyměřovacích základů přesáhl maximální vyměřovací základ, sníží se o přesahující částku nejdříve vyměřovací základ OSVČ. Je-li přesahující částka vyšší než vyměřovací základ OSVČ (tzn. vyměřovací základ OSVČ je po snížení nulový), sníží se o zbytek přesahující částky vyměřovací základ zaměstnance. Výše pojistného ze samostatné výdělečné činnosti bude ve vašem případě nulová.

 

Nezapomeňte také, že součástí podaného Přehledu je výpočet nové výše zálohy – tu zde vypočítáte na řádku 54. Kdyby se pak samostatná výdělečná činnost stala hlavním zdrojem příjmů (zaměstnání by přestalo být na celý kalendářní měsíc hlavním zdrojem příjmů), musíte začít zálohy ve vypočítané výši platit.

 

www.vzp.cz

 

Autor: zpracováno redakčně