Medicína

Unikátní operace na Ortopedické klinice FN Brno


Kategorie: Aktuality 
11.únor 2010
Dle TZ FN Brno z ledna 2010 díky unikátní operaci zadním operačním přístupem provedené 12. ledna 2010 na Ortopedické klinice FN Brno, bude desetiletá holčička mít zdravou páteř a prožije život bez plastového korzetu.

Pacientka se narodila s vrozenou vadou páteře, která zapříčinila vznik nadpočetného polobratle na pravé straně páteře. Již v deseti letech i kosmeticky patrná deformita páteře by se
v důsledku předpokládaného výrazného růstu v období puberty zásadně zhoršila. Mimo značného estetického  postižení by měla pacientka významné zdravotní potíže.

 Vyjádřeno finančně, zabránila tato středně ekonomicky náročná operace v raném dětském věku (cca
100 000,- Kč) značným nákladům na zdravotní péči v dospělosti, jakož i nutnosti případného invalidního důchodu.

 

Při téměř pětihodinovém operačním výkonu bylo použito moderní transpedikulární zadní instrumentace, která umožnila dokonalejší trojrozměrnou korekci skoliotických křivek. Odstranění celého nadbytečného poloobratle bylo tak realizováno výhradně ze zadního operačního přístupu (přes záda). Tento postup je na Ortopedické klinice FN Brno (na jediném pracovišti v celé ČR) umožněn a zabezpečen sledováním nervové aktivity míchy po celou dobu operace.

 

Až na jizvičku na zádech v délce cca 7 cm tak v budoucnu na pacientce nikdo nepozná, že byla operována. Určitě nebude patrné,  že v dětském věku prodělala jednu z náročnějších etap svého života.

 

Ortopedická klinika FN Brno a její Univerzitní centrum pro léčbu skolióz je unikátním centrem pro komplexní péči v problematice dětské páteře a to již od roku 1977. V této oblasti představuje v naší republice trvale vedoucí pracoviště, které řeší více  než 60 % všech těchto deformit v rámci ČR.

 

Pracoviště je známo i v zahraničí a je rovněž odtud vyhledáváno pro odborné zákroky a operace dětí. Jako jediné spondylochirurgické pracoviště v ČR dokáže totiž ošetřit všechna onemocnění páteře, včetně úrazů, vrozených i získaných deformit, nádorových i zánětlivých onemocnění.
 Léčení dětských deformit páteře přitom představuje odborně i finančně nejnáročnější oblast operační léčby.

 

Za dobu své existence bylo na Ortopedické klinice FN Brno léčeno více než 10 000 dětských pacientů s deformitami páteře, z nich nejméně  2 500 byly operovány..

 

www.amic.cz

 

Autor: zpracováno redakčně