Medicína

Dotaz pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
09.únor 2010
Měla bych podstoupit operaci křečových žil. Lékař mi navrhuje jako výhodnější variantu operaci laserem, ale pojišťovna ji prý nehradí. Je to pravda? Proč není tato operace hrazena, když je pro pacienta lepší?

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Pojišťovna hradí svým pojištěncům z veřejného zdravotního pojištění operace křečových žil (varixů) provedené ve smluvním zdravotnickém zařízení podle platného Seznamu zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, tj. na základě vykázání kódů existujících výkonů. Hradí tedy provedení klasického chirurgického zákroku, což je radikální chirurgické odstranění křečových žil, a také tzv. skleroterapii používanou u žilních spojek a zbytků po operaci varixů nebo u metličkovitých varixů. Zde se jedná o uzavření postižené žíly v důsledku aplikace látky, která způsobí její místní zjizvení a uzávěr.

 

Jiný způsob provedení zákroku, např. odstranění křečových žil laserovou metodou, pojišťovny hradit nemohou – laserová operace varixů dosud nebyla zařazena mezi výkony hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Zdravotnická zařízení ji sice mohou provádět, protože je to metoda oficiálně povolená ministerstvem zdravotnictví, ale musí si ji hradit pacient.

 

K tomu, aby byl nějaký výkon zařazen do seznamu hrazených zdravotních výkonů, je zapotřebí, aby o možnost provádění této metody a její následnou úhradu zdravotními pojišťovnami požádala příslušná odborná společnost, která by daný výkon prováděla.

 

Se svým požadavkem se musí obrátit na MZ ČR a předložit návrh výkonu včetně zdůvodnění nutnosti jeho zařazení mezi výkony hrazené z veřejného zdravotního pojištění a předběžné ekonomické kalkulace. Teprve poté, co je zařazení výkonu mezi hrazené schváleno, je vytvořena konečná podoba výkonu včetně jeho ekonomického ohodnocení a výkon je zařazen vyhláškou MZ ČR do Seznamu zdravotních výkonů s bodovými hodnotami.

 

 Zdravotnická zařízení, která splňují požadované podmínky pro poskytování této péče, pak mohou požádat pojišťovnu o nasmlouvání předmětného výkonu, a pokud je jim vyhověno, mohou ho pojištěncům provádět bezplatně, tj. za úhradu ze zdravotního pojištění.

www.vzp.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně