Medicína

Udělení certifikátu Vážka –


Kategorie: Aktuality 
05.únor 2010
Slavnostní předání certifikátu Vážka bylo uskutečněno 4. února 2010 v Praze a to Domovu důchodců v Bystřanech (domovu se zvláštním režimem) –a dalšímu zařízení – příbramskému zařízení Sanco (rovněž se zvláštním režimem ošetřovatelské péče). Certifikát předala doc. MUDr. Iva Holmerová , Ph.D.

 

Certifikát uděluje Česká alzheimerovská společnost zařízením, která poskytují kvalitní služby lidem postiženým demencí. Certifikát je udělen na základě auditu v zařízení zájemce. Předpokladem je, že zařízení získá během hodnocení alespoň 75 bodů ze sta. Pozornost je věnována třem okruhům – péči o lidi postižené demencí (50 bodů),  prostředí (20 bodů) a hodnocení personálu (25 bodů). Audit provádějí tři osoby, které mohou udělit navíc až pět bodů, které vyjadřují jejich názor na možné případné využití sledovaného zařízení pro vlastní osobu nebo pro rodinného příslušníka.

 

O certifikace mohou žádat zařízení, která pečují o pacienty s demencí v souladu se stanovisky a dokumenty České alzheimerovské společnosti, která jsou ukotvena v Právech pacientů trpících Alzheimerovou chorobou nebo jinými formami demence a ve Strategii České alzheimerovské společnosti (P-PA-IA).  Zařízení mohou být zdravotnická i sociální, požadavkem však je, aby bylo zařízení registrováno (poskytování služeb v souladu s obecnými právními předpisy).

 

Podpora kvality péče o lidi s demencí je jedním z dlouhodobých projektů České alzheimerovské společnosti. Projekt certifikace kvality se snaží vrátit označení „Vážka“ opravdu jen zařízením provádějící kvalitní péči o pacienty postižené demencí. V posledních letech se totiž toto označení používalo pro všechna oddělení poskytující tyto služby lidem bez kontaktu s Českou alzheimerovskou společností (ČALS). Proto je od  minulého roku Vážka zaregistrována jako ochranná známka  a ČALS tak má plnou kontrolu nad jejím užíváním. Projekt certifikace byl v roce 2009 podpořen společností Krka ČR, s.r.o.

 

www.alzheimer.cz

www.gerontologie.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně