Medicína

Světový den proti rakovině –


Kategorie: Aktuality 
03.únor 2010
Mezinárodní unie proti rakovině (UICC) vyhlásila 4. únor Světovým dnem proti rakovině. Liga proti rakovině Praha (LPR), jako řádný člen Mezinárodní unie se připojila k jejím aktivitám usilujícím o snížení úmrtnosti na nádorová onemocnění v celém světě již v roce 2007.

V roce 2008 při příležitosti Světového dne poprvé uspořádala s Českou lékařskou společností JEP sympozium s názvem :Tiká v každé rodině – společně proti rakovině. Sympozium podpořily Česká onkologická společnost, Společnost všeobecného lékařství a neziskové občanské iniciativy.

V roce 2009 byl druhý ročník věnován problematice kolorektálního karcinomu.

 

Letošní třetí ročník je věnován problematice karcinomu prostaty, jehož incidence narůstá.

Dle statistik je výskyt karcinomu prostaty u mužů nad padesát let věku  v ČR na prvním místě (před kolorektálním karcinomem a karcinomem plic).Dokonce se udává, že až 30 % mužů má toto nádorové onemocnění. Vzhledem k tomu, že je postižení téměř bezpříznakové, většina mužů o své chorobě neví.

 

Sympozium se uskuteční 4. února od 10 hodin v Lékařském domě ČLS JEP v Praze 2, v Sokolské ulici 31. Sympozium, na kterém přednesou svá sdělení odborníci (primářka Ústavu radiační onkologie, Praha 8 - MUDr V. Stáhalová, profesor MUDr. T. Hanuš, DrSc., přednosta Urologické kliniky VFN a 1. LF UK Praha, MUDr. J. Kubeš, Ph.D., z Ústavu radiační onkologie, Praha 8, doc. MUDr. B. Skála, Ph.D., praktický lékař z Lanškrouna a další) je určeno odborné i laické veřejnosti.

 

Na tiskové konferenci ke Světovému dni upozornil profesor MUDr. Z. Dienstbier, DrSc., odstupující předseda Ligy na slavné dvacetileté výročí  činnosti Ligy proti rakovině, na její programy (soustavné informování veřejnosti o nádorové problematice, prevenci, zlepšení kvality života onkologicky nemocných a na podporu výzkumu, výuky a investice do nové přístrojové techniky onkologických center).

 

Rovněž připomněl nejdůležitější akce (prodej žlutých kvítků  - Květinový den), putovní výstavu, nádorovou telefonní linku, vydávání brožur a informativních tiskovin, rekondiční pobyty onkologicky nemocných, pořádání sympozií ke Světovému dni, organizování koncertů pro veřejnost a další.

 

Cílem činnosti Ligy proti rakovině a hlavním těžištěm zůstává prevence. Za dobu jejího působení  se zlepšily léčebné výsledky. V roce 1990 mělo naději na úspěšnou léčbu 25 % nemocných, v roce 2006 to již bylo 50 %. Ačkoliv díky i přesnější diagnostice počet nových onemocnění stoupá, počet úmrtí se zastavuje. Proto se nádorová prevence  musí i nadále zintenzivňovat. Evropský kodex proti rakovině je nutno propagovat na školách, v rodinách a prakticky při každé příležitosti.

 

Bude rovněž vydána Kronika mapující podrobně činnost a aktivity Ligy proti rakovině od počátku jejího vzniku v roce 1990 až do roku 2010.

 

Autor: zpracováno redakčně