Medicína

Intim-x stažen z prodeje


Kategorie: Aktuality 
03.únor 2010
Dle tiskové zprávy ze dne 2. 2. 2010 – Státní ústav pro kontrolu léčiv dal Státní zemědělské a potravinářské inspekci podnět k prošetření a následnému zákazu potravinového doplňku na podporu erekce Intim-x.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v rámci běžného monitorování zacházení s léčivými přípravky zjistil nesrovnalosti u výrobku Intim-x. Tento výrobek byl prezentován jako potravinový doplněk. Jeho prodejce však deklaroval účinky odpovídající spíše léčivému přípravku. SÚKL proto analyzoval složení výrobku a výsledky rozboru ukázaly na pravděpodobný obsah účinné látky, který se objevuje v léčivých přípravcích, jejichž výdej je vázán na lékařský předpis. Zachycený výrobek byl tedy kvalifikován jako kontaminovaná potravina a jako takový byl předán k dalšímu šetření Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI).

 

Inspektoři SZPI odebrali do laboratoří vzorky šarže s označením LOT 0021208 a s datem minimální trvanlivosti 12.2011, aby ověřili přítomnost léčivých látek, které v potravinách být nesmějí.

Analýza SZPI potvrdila ve výrobku přítomnost dvou látek s podobnou chemickou strukturou jako léčivá látka sildenafil, která je přítomna v léčivých přípravcích vydávaných pouze na lékařský předpis. Účinek těchto dvou látek na lidský organismus není známý, proto se nesmějí vyskytovat ani v lécích, ani v doplňcích stravy.

 

SZPI proto uložila zákaz uvádění do oběhu výše uvedené šarže a nařídila její stažení z trhu.

 

PharmDr. Martin Beneš, ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv uvedl, že Státní ústav pro kontrolu léčiv již v minulosti navázal kvalitní spolupráci s institucemi, jejichž cíl souvisí s posláním SÚKL – zajišťovat bezpečnost, kvalitu a účinnost léčiv v České republice. Díky spolupráci se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí se nyní podařilo přispět k větší bezpečnosti českých občanů.

 

SÚKL opakovaně varuje před nákupem padělků či nelegálních léčiv prostřednictvím Internetu. Internetový prodej léčiv v ČR je legální pouze prostřednictvím tzv. „kamenné“ lékárny (seznam lékáren s možností zásilkového/internetového prodeje je dostupný na Informačním portálu pro veřejnost SÚKL www.leky.sukl.cz) a lze jím vydávat pouze léky registrované (schválené k uvedení na trh) a volně prodejné (databázi volně prodejných registrovaných léků je také na Informačním portálu pro veřejnost). Pokud je na Internetu jiná, tzn. nelegální nabídka léků, je nutno informovat  Státní ústav pro kontrolu léčiv, a to pomocí elektronického formuláře /1/ na jeho Informačním portálu pro veřejnost (www.lekysukl.cz/modules/formus/index.php?idf=2) , dále na tel. čísle 272 185 333 nebo na emailu infs@sukl.cz.

 

Tisková mluvčí

Tel.: 272 185 333

veronika.petlakova@sukl.cz

www.stance.cz



Autor: zpracováno redakčně