Medicína

Dotaz pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
02.únor 2010
K 1. říjnu 2009 jsem přešel od jiné pojišťovny k VZP. Jsem OSVČ. Budu vyplňovat formulář pro zdravotní pojištění za rok 2009 jen u VZP, nebo ho musím podávat i u mé původní pojišťovny? Je formulář stejný, nebo má každá pojišťovna svůj? A jak to bude s doplatkem nebo přeplatkem pojistného?

Odpovídá Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Osoba samostatně výdělečně činná je podle zákona povinna do 1 měsíce ode dne, kdy měla podat přiznání k dani z příjmů za příslušné zdaňovací období, předložit všem zdravotním pojišťovnám, u kterých v tomto období byla pojištěna, přehled o svých příjmech a výdajích vynaložených na jejich dosažení, zajištění a udržení, zaplacených zálohách na pojistné, vyměřovacím základu a pojistném vypočteném z tohoto vyměřovacího základu. V jednom kalendářním roce připadají v úvahu jen dvě zdravotní pojišťovny vzhledem k tomu, že změna je možná jen 1x za 12 měsíců.

 

Formulář Přehled o příjmech a výdajích vydává každá zdravotní pojišťovna svůj. Zákon tuto povinnost přímo ukládá VZP ČR, ale vydávání vlastních formulářů ostatním zdravotním pojišťovnám nezakazuje. Tiskopisy VZP jsou k dispozici na kterémkoli územním pracovišti VZP nebo na našich webových stránkách.

 

Pokud osoba samostatně výdělečně činná během roku změnila zdravotní pojišťovnu, musí odvést oběma těmto zdravotním pojišťovnám poměrnou část pojistného podle doby pojištění u každé z nich. Údaje se uvádějí vždy za celé rozhodné období kalendářního roku.

 

Pro výpočet pojistného u každé zdravotní pojišťovny se tedy zapisují i údaje platné k době pojištění u jiné zdravotní pojišťovny. Celkové roční pojistné se dělí mezi zdravotní pojišťovny poměrnou částí. Může se tak stát, že jedna zdravotní pojišťovna neobdrží na pojistném ani částku rovnající se součtu minimálních záloh na pojistné. Celkové pojistné hrazené oběma zdravotním pojišťovnám však musí v součtu odpovídat alespoň součtu minimálních záloh na pojistné za celý rok (to neplatí, pokud OSVČ patří mezi zákonem stanovené osoby, které nemusí dodržet minimální vyměřovací základ).

 

Případný přeplatek vrátí každá ze zdravotních pojišťoven v poměrné výši k součtu doložených vyměřovacích základů. Jako OSVČ nemusíte podávat žádost o vrácení přeplatku (tou je podání Přehledu), ale musíte doložit potvrzení druhé zdravotní pojišťovny, u níž jste byl v kalendářním roce pojištěn, o vyměřovacím základu a platbách pojistného v kalendářním roce.

 

www.vzp.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně