Medicína

Význam leptinu


Kategorie: Aktuality 
28.leden 2010
Obezita znamená pro pacienta vysoké riziko srdečních a cévních nemocí, zhoršenou pohyblivost, zvýšenou kloubní zátěž a v neposlední řadě také poruchy plodnosti. Má však také určitý klad. Obézní lidé jsou méně postiženi osteoporózou.

Naše tuková tkáň je tvořena buňkami – adipocyty. V nich se tvoří cytokin leptin, látka bílkovinné povahy, hrající důležitou úlohu v řízení příjmu potravy a v energetickém metabolismu. Přenáší se krví do hypothalamu. Leptin má anorektický účinek (nechutenství). Pokud přijímáme více potravy, tvoří se ho více a méně nám chutná.

Je to sebeobrana těla proti obezitě.  Pokud však příjem potravy neomezíme, sníží se vnímavost našeho mozku vůči leptinu.

 

Jak zjistili vědci z Columbia University Medical Center, leptin nepůsobí až v hypotalamu (jak se dříve předpokládalo), ale už v mozkovém kmeni. Zde ovládá uvolňování serotoninu (látky, která má význam mj. jako přenašeč. V mozku se účastní též procesů podílejících se na vzniku nálady).  Čím více leptinu působí na cílové receptory, tím méně se uvolní serotoninu.

Člověk má potom horší náladu, méně jí, hubne, ale také ztrácí kostní hmotu. Obézní lidé jsou však vůči  leptinu rezistentní. Hladina serotoninu jim neklesne. Takže nezhubnou, ale neztratí ani kostní hmotu.

 

Leptin je studován v souvislosti s výskytem obezity. Objev se může stát odrazovým můstkem pro hledání látky, která by pomáhala snížit chuť k jídlu a zároveň by zachovala pacientovu kostní hmotu. Poznání dosud neznámého vztahu mezi leptinem a serotoninem bude mít rovněž velký význam i v psychiatrii. Vysvětluje totiž  problematiku změn hmotnosti a kostní hmoty u některých pacientů užívajících antidepresiva, látek, které ovlivňují metabolismus serotoninu.

 

Ukazuje se, že regulace tělesné hmotnosti i množství kostní hmoty je velice jemně naprogramováno. Překročíme-li meze pro správnou funkci tohoto systému, dostaneme se do bludného kruhu zvyšování hmotnosti, který se jen velice obtížně přetíná. Proto je dobře si připomenout známé: „Jíme proto, abychom žili, nikoliv proto, abychom jedli!“.

 

www.sciencedaily.com
A Serotonin-Dependent Mechanism Explains the Leptin Regulation of Bone Mass, Appetite, and Energy Expenditure. Cell, 2009; DOI: 10.1016/j.cell.2009.06.051

www.meditorial.cz

Autor: zpracováno redakčně