Medicína

SÚKL upozorňuje


Kategorie: Aktuality 
26.leden 2010
Od 25. ledna 2010 mohou návštěvníci Informačního portálu pro veřejnost Státního ústavu pro kontrolu léčiv využít možnosti zasílat dotazy týkající se léčivých přípravků přímo odborníkům – lékárníkům a lékařům.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zahájil zkušební provoz nové služby pro návštěvníky webového Informačního portálu pro veřejnost (www.leky.sukl.cz): dotazování odborníků. Na otázky související s lékovou problematikou budou návštěvníkům portálu odpovídat tři farmaceuti a tři lékaři (praktický lékař pro dospělé, praktický lékař pro děti a dorost a specialistka v oboru cestovní medicíny). Služba nenahrazuje návštěvu u  lékaře či lékárníka. Může však pomoci dle ředitele SÚKLu PharmDr. Martina Beneše zodpovědět doplňující dotazy, na které si pacienti vzpomenou až  po návratu od lékaře či z lékárny.  

 

Návštěvník Informačního portálu může svůj dotaz poslat prostřednictvím jednoduchého formuláře. Na něj se dostane po zvolení možnosti „Potřebuji položit dotaz lékárníkovi“ či „Potřebuji položit dotaz lékaři“ v zeleně vyznačené sekci „Potřebuji…“ v levém horním rohu webových stránek Portálu. Po vyplnění formuláře a odeslání dotazu přijde tazateli na zadanou emailovou adresu potvrzení o přijetí dotazu. Na stejnou adresu mu bude zaslána také odpověď na jeho dotaz. Odpověď bude poté – bez uvedení jména, případně dalších citlivých informací o tazateli – publikována na Portálu, aby tak mohla být k dispozici i ostatním jeho návštěvníkům.

 

V současné chvíli bude zodpovídání dotazů fungovat ve zkušebním provozu. „Na začátku musíme zjistit, jak velký  bude o tuto službu zájem a zda kapacita odborníků, kteří se pacientům budou věnovat, bude dostačující,“ uvedl Beneš. V rámci zkušebního provozu tedy nebude možné garantovat pevnou časovou lhůtu pro zaslání odpovědi. Snahou je však službu maximálně urychlit. Vždy bude záležet i na náročnosti dotazu. Zahájení ostrého provozu této nové služby je plánováno v průběhu měsíce dubna.

 

Státní ústav pro kontrolu léčiv si také dovoluje upozornit, že touto cestou nelze zpracovat dotazy, jejichž odpověď vyžaduje osobní konzultaci s lékařem či lékárníkem. 

 

 

Informace pro média:

Státní ústav pro kontrolu léčiv je správním orgánem zřízeným zákonem o léčivech. Posláním ústavu je v zájmu ochrany zdraví občanů zajistit, aby v ČR byla dostupná pouze účinná, bezpečná a farmaceuticky jakostní humánní léčiva, podílet se na tom, aby byly používány pouze bezpečné a funkční zdravotnické prostředky a bezpečné a jakostní lidské tkáně a buňky.

 

Dle TZ SÚKL

Autor: zpracováno redakčně