Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
26.leden 2010
Platí stále, že doplatek na zdravotní pojištění za ukončený rok se musí zaplatit do osmi dnů po podání daňového přiznání, a ne do osmi dnů po podání přehledu, jak je to u sociálního pojištění?

Odpovídá  Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Ano, tento nesoulad termínu podání přehledu OSVČ zdravotní pojišťovně a termínu platby doplatku pojistného na zdravotní pojištění, vzniklý k 1. 1. 2008 novelizací zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, neodstranily ani novelizace platné od 1. ledna 2010.

 

Podle platné právní úpravy je OSVČ povinna předložit zdravotní pojišťovně přehled o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti a úhrnu záloh na pojistné nejpozději do jednoho měsíce ode dne, ve kterém měla podat daňové přiznání. Shodně je stanoven termín pro podání přehledu správě sociálního zabezpečení. Daňové přiznání se podává do 31. března, takže na oba přehledy má podnikatel čas do 30. dubna.

 

OSVČ, kterým zpracovává daňové přiznání daňový poradce, jsou do 30. dubna povinny tuto skutečnost doložit příslušné zdravotní pojišťovně (např. předložením kopie plné moci, kterou zmocňují daňového poradce ke zpracování daňového přiznání a předkládají ji na finanční úřad). OSVČ, které nejsou povinny daňové přiznání předkládat, musí zdravotní pojišťovně přehled odevzdat do 8. dubna.

 

Doplatek rozdílu mezi zálohami a skutečnou výší pojistného na zdravotní pojištění vypočtenou z dosažených příjmů je splatný do osmi dnů po podání daňového přiznání za uplynulý kalendářní rok. Např. při podání daňového přiznání 25. ledna bude doplatek splatný do 2. února, a to i přesto, že termín pro podání přehledu bude až 30. 4. Ty OSVČ, které nepředkládají daňové přiznání, musí pojistné zaplatit do 8 dnů po termínu pro podání daňového přiznání (tj. do 8. dubna).

 

Podle právní úpravy platné do 31. 12. 2007 byla OSVČ povinna do osmi dnů po podání daňového přiznání předložit zdravotní pojišťovně přehled o svých příjmech a výdajích a úhrnu záloh na pojistné (a doklad o dni podání daňového přiznání) a ve stejném termínu byl splatný doplatek rozdílu mezi zálohami na pojistné a vypočtenou skutečnou výší pojistného.

 

www.vzp.cz

 

Autor: zpracováno redakčně