Medicína

Program pro dobré zdraví – pomoc pacientům s psychickým onemocněním


Kategorie: Aktuality 
25.leden 2010
Program pro dobré zdraví, o kterém jsme se již zmiňovali byl podrobně představen 22. ledna 2010 v Praze MUDr. Liborem Macákem ze společnosti Eli Lilly a instruktorkou PPDZ a vrchní sestrou Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze Zuzanou Fišarovou. Přináší pacientům trpícím schizofrenií nebo jiným typem psychického onemocnění důležité informace o významu fyzické aktivity, zdravé výživě a pomáhá jim překonávat společenské bariéry, které jim onemocnění přináší. Cílem programu je především nalezení cesty k aktivnímu a zdravému způsobu života.

Na příklad schizofrenií trpí v současné době zhruba 1 % populace. Nemoc postihuje stejně muže i ženy. Příčinami vzniku schizofrenie jsou  dědičné  dispozice,  spouštěči mohou být ale i různé psycho-sociální vlivy a vlivy prostředí.

 

Charakteristikou onemocnění je mj. výrazné narušení kontaktu pacienta s realitou. Typicky jde o poruchu duševních funkcí, jako jsou například myšlení, vnímání, pozornost nebo paměť, narušena je i schopnost pacienta jednat s lidmi. Příznaky onemocnění vedou k utrpení úzkosti a prohlubování společenské izolace nemocného, jeho nepochopení  a  postupnému vyloučení z běžného života a ze společnosti. Vyrovnat se s těmito příznaky je pak velmi těžké nejen pro nemocného samotného, ale i pro jeho rodinu.

 

Díky léčbě se mohou příznaky výrazně zmírnit a u některých nemocných úplně vymizet. Bohužel vedlejší účinky léčby mohou společně s nezdravým životním stylem nemocných napomáhat k dalším zdravotním problémům. Nemocný se dostává do začarovaného kruhu, kdy jej pronásledují zdravotní obtíže jako je obezita, vysoký krevní tlak a riziko kardiovaskulárních onemocnění. Pacient pak potřebuje silnou podporu ze strany rodiny a přátel, ale také odbornou pomoc, kterou mu mohou nabídnout centra působící pod názvem Program pro dobré zdraví (PPDZ).

 

V České republice byla v  roce 2005 za podpory společnosti Eli Lilly založena první pilotní centra při odborných psychiatrických pracovištích v Praze. Odborníci z České republiky navázali na zkušenosti úspěšných zahraničních programů, jejichž model je obdobný, proto lze velmi dobře porovnávat výsledky  a vyměňovat si zkušenosti. Autorům programu PPDZ byla udělena Národní psychiatrická cena profesora Vladimíra Vondráčka za rok 2009.

 

V současné době působí v celé republice celkem 25 center určených ambulantním pacientům se schizofrenií a schizoafektivní poruchou. Centra jsou buď v rámci psychiatrických zařízení nebo při ambulantních pracovištích a vždy je zaručena odborná kvalifikace instruktorů, kteří jsou speciálně školeni. Instruktory se nejčastěji stávají zdravotní sestry pracující na psychiatrických odděleních, psychologové a sociální pracovníci.

 

Hlavním cílem Programu pro dobré zdraví je podporovat zdravý životní styl pacientů. Léky proti psychóze, které pacient musí dlouhodobě užívat, mohou přispívat k nárůstu hmotnosti a zvyšovat chuť k jídlu. Jednou ze závažných komplikací, je právě nadváha až obezita. Pacienti také nadměrně kouří. Není však jednoduché tyto pacienty informovat, motivovat a následně také dosáhnout požadované změny chování.

 

 Na začátku celého programu je proto důležité u každého účastníka ohodnotit stav výživy a životosprávy, kvalitu života a úroveň jeho kondice. Následně jsou každému účastníkovi doporučeny vhodné postupy, které berou ohled na jeho individuální kondici a životní situaci - každý účastník získá konkrétní rady nejen  pro cvičení „šité na míru".. Všichni účastníci si během programu osvojí způsoby, jak lze ovlivnit vlastní zdraví správnou výživou a dalšími aktivitami.

Setkání probíhají v malé skupině, přibližně 8 – 12 účastníků, a trvají cca 90 minut. Celkem se může pacient zúčastnit deseti setkání, která na sebe navazují po týdnu a poslední dvě lekce jsou vždy po měsíci. Každý účastník obdrží zdarma pracovní sešit, který ho provází všemi aktivitami ohledně stravování a fyzické kondice.

 

Skupinová struktura programu přináší navíc vzájemnou sociální podporu, která udržuje motivaci. Rady od ostatních účastníků přijímají pacienti raději, také raději od sester než lékařů. Společný problém se řeší lépe, účastníci se necítí se svými problémy osamoceni a pravidelná setkání posilují jejich pocit jistoty. Program pomáhá redukovat tělesnou hmotnost, zároveň však má pozitivní účinky proti izolaci a opuštěnosti, zvyšuje sebevědomí pacientů, pomáhá podchytit další rizikové faktory zdravotního stavu, např. vysoký krevní tlak. Setkávání se s lidmi s podobnými starostmi přispívá k zlepšení kvality jejich života.

 

Z dosavadních hodnocení úspěšnosti programu v ČR vyplývá, že většina zúčastněných měla potíže s nadváhou. Pouze 17 % hodnocených pacientů mělo při vstupu do programu normální nebo nižší než normální BMI (Body Mass Index). U mužů výrazně převyšuje nadváha, avšak u žen se častěji vyskytuje extrémní obezita. Účastníci si dobře pamatují, co se naučí, lépe se cítí a především nepřibírají na váze – většina si udrží svoji váhu nebo hubne.

 

Účast v programu je bezplatná a pacienti se mohou přihlásit prostřednictvím internetových stránek www.ppdz.cz  nebo u svého psychiatra.

Centra PPDZ jsou v Liberci, Ústí n/L, Mladé Boleslavi, Mostě, Hradci Králové, Plzni, Příbrami,Táboře, Českých Budějovicích, Havlíčkově Brodě, Jihlavě, Znojmě, Olomouci, Opavě, Brně, Karvinné, Přerově, Kroměříži, Frýdku-Místku a v Praze (zde jsou centra čtyři!).

www.ppdz.cz

www.amic.cz

 

Autor: zpracováno redakčně