Medicína

Atopická dermatitida


Kategorie: Aktuality 
22.leden 2010
Atopickou dermatitidou (AD, atopický ekzém) označujeme silně svědivé, chronické opakující se neinfekční zánětlivé kožní onemocnění, pro něž jsou charakteristické suchost kůže a variabilita projevů i průběhu. Ačkoliv jsme o této problematice již psali, znovu se k tématu vracíme a informujeme o poznatcích a novinkách v léčbě jak je uvedli odborníci na TK 20. ledna 2010 v Praze.

Atopie je vrozený skon k alergické reakci a je podmíněna geneticky. Mají-li oba rodiče AD, pak u jejich potomků je 80 % riziko výskytu AD, pokud je atopikem jeden rodič, pak je riziko 60 %. Zvýšený výskyt atopického onemocnění je pozorován u jedinců, kteří mají v pokrevním příbuzenstvu atopika.

Pojem atopický byl poprvé použit v roce 1923 (Coca a Cooke). Je odvozen od řeckého „atopos“ = cizí nebo zvláštní, což vystihuje variabilitu projevů.

AD často začíná již v kojeneckém věku, jako první projev atopie. Často se později objevuje u pacientů s AD sezónní rýma, astma, kopřivka nebo potravinová alergie.

 

Evropská Bílá kniha o alergii odhaduje kvalifikovaně počet atopiků na 30 až 40 % populace a počet jedinců s klinickými projevy atopie na 20 až 25 %. Pro evropskou populaci platí odhady, že AD má 3 % dospělé populace, 12 % předškolních dětí a 16 % dětí do 4 let. Odhaduje se, že v ČR žije 1 až 1,2 miliony pacientů s alergickou rýmou, 0,8 milionu lidí s AD a 0,6 milionů astmatiků.

Výskyt AD se za posledních 20 let minimálně zdvojnásobil.

Podkladem atopie jsou abnormality v řízení jak protilátkové, tak buněčné imunitní reakce.

 

Akutní projevy jsou charakterizovány červenými pupínky (papulami), které silně svědí. Tyto projevy mají sklon k mokvání, kdy se tvoří i rozsáhlé „živé“, sytě červené, mokvající plochy se sklonem k infekci. Chronické projevy představují kožní změny, které vznikají jako důsledek chronického zánětu. Kůže je ztluštělá, extrémně suchá, drsná, se sklonem k tvorbě trhlinek a tuhých papul (pupínků).

 

Kojenecká forma (od tří měsíců – někdy až do tří let) se projevuje opakovanými výsevy svědivých, červených pupínků s častým mokváním, především na tvářích i ostatních částí těla.

Dětská forma se vyznačuje lokalizací na rukou, zápěstích, kolenou a kotníků. Střídají se akutní projevy, přičemž se potupně objevují (zejména v podkolenních a loketních jamkách) i chronické změny – kůže bývá ztluštělá, velmi suchá a „křehká“.

Dospělá forma je charakterizována spíše chronickými projevy, akutní fáze bývají méně intenzivní. Postihnout může jakoukoli část těla, často bývají postižená oční víčka.

Asi u 50 % pacientů AD odezní do 13 let. Vždy však přetrvává zvýšená citlivost a suchost kůže po celý život.

 

Nejčastější komplikací jsou poruchy spánku v důsledku intenzivního svědění.

Pacienti s atopickým ekzémem jsou náchylnější ke kožním infekcím. Nejčastější virovou komplikací atopického ekzému je infekce Herpes simplex virem (HSV). Infekce tímto virem může vést k rozvoji “herpetického ekzému” (eczema herpeticum).

 Z psychologického hlediska mohou pacienti kvůli ekzému psychicky trpět nízkou sebeúctou nebo sníženým stupněm sebevědomí. To může ovlivnit zejména děti, které se nacházejí v důležitém vývojovém stupni sociálního uvědomění. Atopický ekzém může také vést u pacientů k depresím.

Z fyzického hlediska může atopický ekzém ovlivnit práci, vzdělání a společenský život. Dalším závažným problémem u pacientů s atopickým ekzémem je nedostatek spánku. Primárně je způsoben svěděním, zejména u závažnějších forem onemocnění.

Léčbu musí vést dermatolog. Při příznivém průběhu mírnějších forem lze po úvodní konzultaci u kožního lékaře přesunout péči o ekzematika do ordinace praktického/dětského lékaře.

Účinná léčba AD vyžaduje vždy komplexní přístup řešící všechny klíčové faktory, které se spolupodílejí na tomto onemocnění. V maximální možné míře je třeba vyloučit spouštěcí faktory, např. je nutno vyhýbat se určitým potravinám, udržovat čisté a bezprašné prostředí (často není proveditelné, protože přesný spouštěcí faktor může být neznámý), zmírnit suchost kůže použitím zvláčňujících přípravků (emoliencií), při vzplanutí  onemocnění nutno použít příslušnou léčbu k redukci svědění a zánětu. Nezastupitelné je podávání informací o léčbě a možnostech prevence vzplanutí choroby.

 

Emoliencia – kůži zvláčňující přípravky jsou první volbou léčby.Trvalé používání se doporučuje dokonce i při absenci příznaků, protože mohou zlepšit obtíže a vzhled suché pokožky, zklidnit svědění a bolestivost a chránit před zánětlivou reakcí.

 

Zvláčňující účinky jsou dány schopností opravovat a obnovovat bariérovou funkci kůže ovlivněním obsahu lipidů. Emolencia jsou ve formě mléka (lotia), krému nebo masti. Ve všech uvedených formách se nanášejí přímo na kůži  a doporučuje se používat je bezprostředně po koupeli.

 

U mokvajících forem se dávají obklady podle doporučení dermatologa.

V akutních fázích se používají kortikosteroidy (mléko, krém) - a to po dobu nezbytně nutnou. V rukou zkušeného dermatologa jsou kortikosteroidy velmi účinnou a bezpečnou léčbou AD, díky níž lze rychle zmírnit projevy AD a zabránit rozvoji chronických změn - spolu s promazáváním (zdrsnění, vysušení a „zkřehnutí“ kůže). Kortikosteroidy mají v současnosti již nezastupitelné místo v terapii AD.

 

Uvedení přípravku Protopic (tacrolimus), prvního ze třídy lokálních imunomodulátorů, změnilo přístup k léčbě atopického ekzému. Přípravek poskytuje účinnou alternativu k použití lokálních kortikosteroidů u dospělých a dětí starších dvou let se středně závažnou až těžkou atopickou dermatitidou, kteří neodpovídají na konvenční léky, jako jsou místní kortikosteroidy. Účinnost je dána imunosupresivními a protizánětlivými účinky.

 

Současná strategie léčby atopických onemocnění (astma bronchiale, senná rýma, AD) dává jednoznačně přednost preventivnímu tlumení zánětlivých změn, protože se předpokládá, že se tím postupně tlumí pohotovost k alergické reakci. Pokud se preventivně zánět netlumí, projevy alergických onemocnění se postupně zhoršují, prohlubují se chronické změny a nevratná poškození postiženého orgánu (kůže u AD, sliznice průdušek u astmatu apod.)

 

Moderní strategie léčby AD dlouhodobým podáváním lokálních imunomodulátorů udržuje onemocnění na velmi snesitelné úrovni s výrazným zmírněním výskytu akutních zánětlivých fází. TIM (Protopic) by se měl podat již při prvním znovuobjevení choroby. U středně těžké a těžké atopické dermatitidy je vhodné jej užívat ve speciálním režimu kontinuálně. Tím se předejde znovuobjevení akutních projevů (svědění, zánětu) a poškození kůže chronickým zánětem.

 

U pacientů, kteří nereagují na běžnou léčbu, lze použít celkově i imunosupresivní léky (cyklosporin), které však mohou mít i výraznější nežádoucí účinky (nevolnost, hypertenze, poškození jater a ledvin).

Používají se rovněž antihistaminika (Fenistil, Zyrtec, Claritin, Aerius apod.), která mírní svědění, avšak rozvoji AD nebrání. Antibiotika jsou vhodná při sekundární infekci kůže (stafylokokové), na AD nemají však léčebný účinek. Fototerapie je vhodná pro úpornou AD, při fototerapii se nepodávají ani kortikosteroidy, ani TIM.

Dehty jsou účinné, ale pro barvu a zápach jsou pro většinu pacientů nepřijatelnou terapií. Při dlouhodobém užívání jsou dokonce kancerogenní.

Cílem úpravy životosprávy, jídelníčku, domácího prostředí je odstranit všechny provokační a zhoršující faktory. Potravinové alergeny jsou často prvními alergeny, s nimiž se kojenec setká; proto je kladen velký důraz na hypoalergenní dietu v průběhu prvního roku života. Optimální je kojení.

Po druhém roce již nemá dietní opatření zásadní význam. Hlavní roli v tomto období hrají alergeny ze zevního prostředí a infekce. Ve školním věku se negativně projevuje fyzická i psychická zátěž, stres. V pubertě mívají na průběh AD vliv hormonální změny.

Není doporučováno chovat domácí zvířectvo a je vhodné zamezit i kontaktu se zvířecí srstí i mimo domov (nevhodný je například sport – jezdectví).

 

Dlouhý kontakt s chlorovanou vodou kůži vysušuje, a tak se doporučují krátké sprchy s omezeným použitím mýdla. Vhodné jsou naopak olejové koupele, po nichž se kůže neotírá, ale jen lehkým poklepáváním osuší a ihned (do 3 minut) ošetří doporučeným přípravkem.

Čím méně kosmetiky, tím lépe. Volí se  zásadně hypoalergenní, neparfémované přípravky. Nový přípravek je nutné vyzkoušet na malém okrsku kůže.

Oblečení by mělo být bez vlasu, volné, vzdušné, bavlněné. Nevhodné jsou umělá vlákna, vlna a kožešiny. Prádlo by mělo být dokonale vymáchané, vadí i aviváž.

www.yourcomm.cz

Autor: zpracováno redakčně