Medicína

Evropský týden prevence proti rakovině děložního čípku a


Kategorie: Aktuality 
20.leden 2010
V rámci čtvrtého ročníku Evropského týdne prevence proti rakovině děložního čípku od 24. do 30 ledna 2010 proběhne v pondělí 25. ledna 2010 od 12 do 17 hodin na Václavském náměstí v Praze happening, jehož cílem je znovu informovat všechny české ženy a dívky o příčinách rakoviny děložního čípku a především možnostech prevence.

Akce proběhne pod záštitou Evropské asociace proti rakovině děložního čípku a Ligy proti rakovině. Zúčastní se  i známé české herečky - Ivana Jirešová a Veronika Nová. Symbolem Evropského týdne prevence proti rakovině děložního čípku je brož ve tvaru Perly moudrosti. Boj s tímto onemocněním mohou zároveň všichni zájemci podpořit podepsáním celoevropské petice.

 

Ve stanu na Václavském náměstí se účastníci happeningu seznámí s informačními letáky o rakovině děložního čípku. Mohou rovněž  zdarma získat brož ve tvaru Perly moudrosti, která je celoevropským symbolem  boje s tímto onemocněním. Zároveň budou moci prohovořit všechny své dotazy s přítomnými odborníky.

 

 Součástí akce bude i symbolické zapálení svíček za životy žen, které si nemoc v České republice každoročně vyžádá, a všichni návštěvníci zde mohou podepsat petici STOP rakovině děložního čípku  ( www.cervicalcancerpetition.eu ). Jejím cílem je získat v rámci evropských zemí celkem jeden milion podpisů. Do dnešního dne petici podepsalo více než 625 tisíc Evropanů, téměř jednou třetinou podpisů přitom přispěli na pomoc dobré věci obyvatelé ČR.

 

Rakovina děložního čípku je celosvětově druhým nejčastějším nádorem u žen hned po rakovině prsu. Každoročně této zákeřné nemoci podlehne 250 tisíc žen na celém světě. V Evropě na rakovinu děložního čípku umírá jedna žena každých 18 minut. V České republice každý rok vyslechne tuto smutnou diagnózu více než 1000 žen a více než 400 pacientek této nemoci podlehne.

 

Příčinou nemoci jsou lidské papillomaviry (HPV), přičemž nejvíce nebezpečné jsou zejména viry
HPV 16 a HPV 18, které jsou zodpovědné přibližně za 70 % případů onemocnění. Profesor MUDr. Jiří Dienstbier, DrSc.,  předseda Ligy proti rakovině zdůrazňuje, že vznik rakoviny nezávisí na dědičných dispozicích,  ale že se ženy nejčastěji infikují onkogenními viry mezi 15. až  25. rokem života.

 

Přednádorové stavy se diagnostikují u žen mezi 25. a 35. rokem  a invazivní rakovina nejčastěji mezi 30. a 60. rokem. Ohroženy jsou všechny sexuálně aktivní ženy a dívky. Spolehlivou ochranu proti HPV infekci nepředstavuje ani kondom. Důležitá je zejména prevence, tedy pravidelné návštěvy u gynekologa spojené s odběrem cytologie a očkování proti rakovině děložního čípku. Díky jejich kombinaci lze výskyt onemocnění významně snížit a hlavně zachytit včas.

 

Dle Evropské asociace proti rakovině děložního čípku (ruth.tachezy@uhkt.cz) existují v rámci jednotlivých regionů Evropy poměrně velké rozdíly ve výskytu onemocnění. Každý rok je rakovina děložního čípku diagnostikovaná u 30 tisíc žen ve východní Evropě, zatímco v západní Evropě onemocní ročně 12 tisíc a v severní Evropě 5 tisíc žen. Také úmrtnost na rakovinu děložního čípku je 2 – 4krát vyšší u žen ve východoevropském regionu oproti západoevropskému.

 

Statistiky výskytu a úmrtí na rakovinu děložního čípku v zemích Evropy

 

                         Počet ročně diagnostikovaných                    Počet úmrtí za rok

                                    případů onemocnění

 

Polsko                          4901                                                     2278                            

Česká republika            1160                                                     476                                          

Estonsko                      156                                                       74                               

Lotyšsko                      291                                                       165                              

Ukrajina                        4885                                                     2578                            

Rumunsko                    3448                                                     2094                            

Bulharsko                     979                                                       506

Maďarsko                     1042                                                     551

Chorvatsko                    432                                                       209

Velká Británie               3181                                                     1529

Dánsko                         439                                                       230

Francie                         4149                                                     1647

Německo                      6133                                                     2967

Finsko                          164                                                       81

Itálie                             3418                                                     1186

Španělsko                    2103                                                     739

Švýcarsko                     389                                                       108

Portugalsko                  956                                                       378

 

Zdroj: International agency for Research on Cancer

 

ECCA byla založena roku 2002 za přispění 15 různých organizací napříč celou Evropou. Mezi společnostmi, které se na založení ECCA podílely, jsou například centra pro poskytování péče nemocným, fakultní nemocnice a společnosti určené ke zvyšování povědomí o rakovině děložního čípku a její prevence. V současné době zastřešuje síť 95 členských organizací z 34 evropských zemí. Více informací na www.ecca.info.

 

LPR byla založena v roce 1990 jako součást Federální ligy proti rakovině. Od r. 1991 působí LPR samostatně v České republice.  Do konce r. 2009 získala LPR více než 163,8 miliónu Kč a peníze rozdělila z třetiny na nádorovou prevenci, na zlepšení kvality života onkologických pacientů a podporu

onkologického výzkumu a výuky. V pracovní dny je zřízena Nádorová telefonní linka 224 920 935.

Evropský týden prevence proti rakovině děložního čípku podporuje stejně jako v předchozích letech farmaceutická společnost GlaxoSmithKline.

www.lpr.cz

lpr@lpr.cz

www.amic.cz

 

Autor: zpracováno redakčně