Medicína

Český přípravek na hojení ran se připravuje na britský trh


Kategorie: Aktuality 
19.leden 2010
Začátkem ledna 2010 byla zahájena nová klinická studie zaměřená na opětovné prověření kvalit již užívaného prostředku na hojení ran – Hyiodine. Studie bude sloužit britským zdravotním pojišťovnám, které budou rozhodovat o zařazení Hyiodine mezi jimi hrazená léčiva. Velká Británie by tak následovala Rakousko, kde je již Hyiodine při léčbě chronických a infikovaných ran ze 100 % zdravotními pojišťovnami hrazen.

Český přípravek Hyiodine, patentovaný ve více než 90 zemích celého světa, pomáhá při hojení komplikovaných ran. Obsahuje aktivní látku kyselinu hyaluronovou, díky které se daří výrazně zkrátit dobu terapie. Vývoj tohoto prostředku začal v roce 2002 ve společnosti Contipro, která vlastní patent na výrobu kyseliny hyaluronové. První klinické testy byly provedeny ve spolupráci s gerontologickou klinikou Fakultní nemocnice v Hradci Králové. V roce 2003 byl Hyiodine registrován jako zdravotnický prostředek a od roku 2004 se vyrábí v Dolní Dobrouči, v sídle společnosti Contipro.  Nyní se prodává ve 12 zemích po celém světě, v dalších 8 zemích probíhají jeho registrace.

 

Cílem výzkumné studie, ve spolupráci s několika zdravotnickými pracovišti v ČR, je porovnat účinky přípravku při hojení různých typů ran, např. bércových vředů, diabetických vředů nebo proleženin. Hyiodine vykazuje velmi dobré léčebné výsledky. Je např. úspěšně používán u pacientů ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové již osm let.

 

Od započaté studie, jejíž výsledky by měly být známy koncem letošního května, vyrábějící společnost očekává potvrzení kvality produktu. Výsledky by měly vést k prosazení na trhu ve Velké Británii.

 

Společnost Contipro, která Hyiodine vyrábí, je členem holdingu Contipro Group, s. r. o. Založena byla v roce 1990 RNDr. Vladimírem Velebným, CSc., který do té doby pracoval ve výzkumu tkání cév a pokožky. Společnost se zaměřuje na výzkum a vývoj fermentační technologie, molekulární biologie a genetiky a také fyzikální chemie roztoků biopolymerů. Vedle výrobků a produktů pro farmaceutický průmysl se specializuje na výrobky určené pro kosmetický průmysl a výživu. Je jedním z největších producentů kyseliny hyaluronové na světě.

 

 ondrej.kopecky@marco.eu

Autor: zpracováno redakčně