Medicína

Dotaz pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
19.leden 2010
Je mi 73 let a ráda bych opět šla na preventivní mamografické vyšetření. Myslela jsem, že už má být hrazeno i ženám nad 70 let, ale můj praktický lékař tvrdí, že ho pojišťovna zatím stále neplatí. Je to pravda?

Odpovídá  Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Screeningové mamografické vyšetření, na které se ptáte, je z veřejného zdravotního pojištění hrazeno jako součást preventivních prohlídek, jejichž obsah a časové rozmezí stanoví vyhláška ministerstva zdravotnictví. Mamografické vyšetření v ní je obsaženo od roku 2002, ale s omezením na věkový interval od 45 do 69 let.

 

Nová vyhláška, v níž už není stanoven horní věkový limit pro mamografický screening, bude platná od 1. února 2010.

Ženu může na mamografické vyšetření odeslat její registrující praktický lékař nebo registrující gynekolog, a to ve dvouletých intervalech. Od 1. února 2010 se toto screeningové vyšetření týká všech žen starších 45 let. Je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění a žena za něj neplatí ani žádný regulační poplatek.

 

Podle nové vyhlášky o obsahu a časovém rozmezí preventivních prohlídek (č. 3/2010 Sb.) je součástí preventivní prohlídky u praktického lékaře u žen od 45 let věku ověření, zda je k dispozici výsledek screeningového mamografického vyšetření z posledních 2 let. Není-li takový výsledek k dispozici, předá lékař ženě doporučení k provedení tohoto vyšetření a nezbytných doplňujících vyšetření. Preventivní prohlídka u praktického lékaře se provádí vždy jednou za dva roky, zpravidla po uplynutí 23 měsíců po provedení poslední preventivní prohlídky.

 

Součástí preventivní prohlídky v oboru gynekologie a porodnictví je u žen od 45 let předání doporučení k provedení screeningového mamografického vyšetření a nezbytných doplňujících vyšetření, a to ve dvouletých intervalech. Jestliže žena již absolvovala vyšetření na základě doporučení svého praktického lékaře v období kratším než dva roky a je k dispozici výsledek, gynekolog ji samozřejmě na vyšetření neposílá.

 

Připomínáme, že na preventivní prohlídky u gynekologa, které se provádějí od 15 let věku jedenkrát ročně, zpravidla po uplynutí 11 měsíců po provedení poslední preventivní prohlídky, by žena měla chodit pravidelně. Mimo jiné proto, že součástí této prohlídky je i další důležité vyšetření – odběr vzorku tkáně z děložního hrdla na cytologické vyšetření, které má zavčasu odhalit případné změny svědčící pro nádorové onemocnění. Tento screening se má provádět v jednoročních odstupech.

www.vzp.cz

Autor: zpracováno redakčně