Medicína

Stažení přípravku Nurofen Jahoda pro děti


Kategorie: Aktuality 
16.leden 2010
Dle TZ společnosti Reckitt Benckiser Healthcare International (RB HI) z 15. ledna 2010 byla podána následující informace o průběhu stahování léčiva Nurofen Jahoda pro děti šarže č.909263 s použitelností do dubna 2012. Rozhodnutí o preventivním stahování šarže bylo přijato na základě ojedinělých reklamací na závadu jakosti od dvou zákazníků z loňského roku v součinnosti se Státním ústavem pro kontrolu léčiv.

 K 15. lednu 2010 bylo v ČR staženo již 3 793 ks. Firma ve stahování pokračuje. Zákazníci s léčivem z vadné dodávky si mohou lék v kterékoliv lékárně bezplatně vyměnit za bezvadný. Společnost veřejnost ujišťuje, že přípravky stahované šarže nemohou mít na malé pacienty žádné nepříznivé zdravotní dopady. Omluvné inzeráty budou dnes a v nejbližších následujících dnech uveřejněny v médiích.

 

Za vzniklou situaci se omlouvá především Paul Karafotas, generální ředitel Reckitt Benckiser Česká republika a Slovensko, který uvádí, že je to vůbec poprvé, kdy společnost obdržela nějaké reklamace na kvalitu přípravků Nurofen pro děti nebo Nurofen pro děti Jahoda. Při tom jen od roku 2004 bylo prodáno na českém a slovenském trhu  téměř 6,5 milionu ks suspenzí Nurofen pro děti a Nurofen pro děti Jahoda.

  

Podle Karafotase sám řešil obě reklamace RB HI se Státním ústavem pro kontrolu léčiv a v přísném souladu s jeho rozhodnutím zbylá balení stahuje z trhu. Potvrdil rovněž, že při podávání léku přiloženým dávkovačem dle návodu přípravky této šarže nepředstavují žádná zdravotní rizika.

 

Pro zákazníky i lékárníky zřídila společnost na telefonním čísle 800 900 356 bezplatnou informační linku.

 

 

www@bm.com

Autor: zpracováno redakčně