Medicína

Již 1000. transplantace krvetvorných buněk


Kategorie: Aktuality 
13.leden 2010
Odborníci I. interní kliniky – kliniky hematologie 1. LF UK a VFN provedli 1000. autologní transplantaci krvetvorných buněk. Jedná se o transplantaci, kde dárcem krvetvorných buněk je sám pacient. Postup je šetrnější a umožňuje podat pacientovi intenzívní chemoterapii, která by jinak mohla být smrtelná, neboť by zničila jeho krvetvorbu.

Úspěšná tisící autologní transplantace byla uskutečněna 21. prosince 2009. Pacient byl nyní již propuštěn do domácího ošetřování. S touto skutečností seznámili pracovníci kliniky přítomné na TK 12. ledna 2010.

 

První transplantace byla na tomto pracovišti provedena v prosinci v roce 1993. V posledních letech se provádí 60 -70 transplantací ročně. Transplantační centrum provádí výkony pro pacienty z celé ČR, zhruba jedna třetina nemocných je z Prahy, jedna třetina ze středočeského kraje a z ostatních částí ČR. Ve většině případů se autologní transplantace provádí u nemocných s krevními nádory jako jsou lymfomy a myelom.

 

Autologní transplantace krvetvorných buněk (ASCT, autologous stem cell transplantation) je léčebný výkon, kde se po předcházející chemoterapii převádí pacientovi jeho krvetvorné buňky zpět. Jinými slovy, dárcem krvetvorných buněk je sám pacient. Tento postup umožňuje podat intenzívní chemoterapii, která by jinak mohla být smrtelná. Díky zpětnému převedení krvetvorných buněk se při tomto výkonu krvetvorba opět obnoví. ASCT se nejčastěji používá u lymfomů a mnohočetného myelomu. V posledních letech se indikace transplantace rozšiřují i na další jinak léčbou neovlivnitelná onemocnění, např. autoimunitní onemocnění typu roztroušené sklerózy.

 

Prvním krokem transplantace je odebrání krvetvorných buněk. (Původně se používal název transplantace kostní dřeně. Historicky se totiž odebírala kostní dřeň pacientovi z pánevní kosti na chirurgickém sále v celkové anestézii.) V současné době se používají  krvetvorné buňky vyplavené do krve po podání tak zvaných „růstových faktorů“ a odebrané na přístroji zvaném separátor krevních elementů. Tento způsob není zásadně pro pacienta tak zatěžující a lze jej přirovnat k dárcovství například krevních destiček či plazmy od zdravých dobrovolníků. Krvetvorné buňky jsou ve speciálním roztoku a speciálním transfúzním vaku, ve kterém se zamrazí při teplotě tekutého dusíku (-196oC). Takto zamražené mohou být uchovávány řadu let.

 

Transplantace probíhá na jednolůžkovém pokoji transplantační jednotky, délka hospitalizace je přibližně 3 týdny. V prvních dnech pacient dostává chemoterapii. Po jejím ukončení, se krvetvorné buňky u lůžka nemocného rozmrazí a jsou mu převedeny zpět formou transfúze do žíly. Krvetvorné buňky se samy usidlují v prostorách kostní dřeně a postupně začnou produkovat jednotlivé krvinky. S odstupem asi dvou týdnů po převodu buněk, dochází k plnému obnovení krvetvorby, normalizaci hodnot krevního obrazu a pacient je propuštěn domů.

Pacient podstupující autologní transplantaci nevyžaduje žádnou zvláštní ani dlouhodobou přípravu.

 

Vzhledem k dodržování nejvyšších standardů léčebné péče transplantační jednotky, úzké spolupráci s ostatními i mezinárodními transplantačními centry a členství v Evropské transplantační společnosti (EBMT, European Bone Marrow Transplantaion) je zajištěna kvalita léčby i výsledků srovnatelných na světové úrovni. Závěry práce tohoto centra jsou pravidelně prezentovány na mezinárodních konferencích a lékařských setkáních. Pracoviště zajišťuje a provádí kontinuální vzdělávání lékařů i středního zdravotnického personálu.

Přednostou Hematologické kliniky je profesor MUDr. Marek Trněný, CSc., vedoucím  transplantační jednotky je as. MUDr. D. Pohlreich, dalším odborníkem je as. MUDr. B. Vacková a as. MUDr. R. Pytlík, vedoucí laboratoře buněčné terapie.

 

Pacienti jsou na klinice dlouhodobě sledováni, evidováni a dle priorit indikováni k transplantaci (waiting list).

 

V současné době je experimentálně ověřována možnost léčby i jiných orgánů, než je krvetvorba, pomocí buněk získaných z kostní dřeně. Těmto postupům se souhrnně říká buněčná léčba či buněčná terapie. Jedním z onemocnění, u kterých by buněčná léčba mohla být úspěšná, je takzvaná ischemická choroba dolních končetin. (Uzávěr tepen na nohou, který se projevuje bolestmi při chůzi či v klidu, mohou se tvořit defekty a noha pacienta je ohrožena amputací.)

 Při podání buněk odebraných z kostní dřeně buď do svalu nebo do uzavřených cév dochází v průběhu několika měsíců k obnovení tvorby cév, hojení defektů a ústupu bolestí.

U většiny pacientů se podaří končetinu před amputací tímto způsobem zachránit.

 

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze byla prvním pracovištěm v ČR kde byla tato metoda v roce 2004 realizovaná. Dosud zde bylo léčeno tímto způsobem 24 nemocných. Vzhledem k tomu, že tato metoda není hrazena zdravotní pojišťovnou, je další pokračování tohoto programu závislé na tom, zda bude nemocnici udělena finanční podpora Ministerstva zdravotnictví v rámci výzkumných projektů.

 

marek.trneny@vfn.cz,

david.pohlreich@vfn.cz

pytlik@seznam.cz

 

Autor: zpracováno redakčně