Medicína

Téměř čtvrtina Čechů si nepamatuje,


Kategorie: Aktuality 
22.prosinec 2009
Dle TZ společnosti IZIP (internetový přístup ke zdravotním informacím pacienta), závěry výzkumu neziskové organizace HealthCare Institute ve spolupráci se společností IZIP ukazují, že ¼ Čechů si nepamatuje datum svého posledního očkování proti tetanu a více než polovina si alespoň jednou nevzpomněla při lékařské prohlídce na název léků, které užívá. Zároveň až 90 % respondentů vyjádřilo pozitivní vnímání elektronického sdílení svých zdravotních dat, které by vyřešilo mnoho neznámých při péči o jejich zdraví.

Nezisková organizace HealthCare Institute, která si klade za cíl zvyšování kvality a efektivity ve zdravotnictví, pořádá každoročně od roku 2006 celostátní hodnocení nemocnic v České republice, kterého se účastní jak odborná, tak laická veřejnost. Od 1. března do 31. října 2009 probíhalo hlasování spokojenosti pacientů českých nemocnic, jehož součástí byl výzkum vnímání elektronického sdílení zdravotních dat veřejností. Celkem se účastnilo 2 055 respondentů.

 

Systém IZIP výrazně zkvalitňuje péči o pacienta samotného, zároveň zefektivňuje poskytovanou péči a šetří finanční prostředky v celém procesu poskytování zdravotní péče. Díky své komplexnosti je velmi kladně hodnocen v rámci Evropské unie, která si jej zvolila jako referenční projekt.

Společnost IZIP věnuje maximální pozornost oblasti bezpečnosti dat. Provoz EZK probíhá plně v souladu s platnou českou legislativou. Společnost je registrována Úřadem pro ochranu osobních údajů a je nositelem certifikace ISO 27001 a ISO 9001. Cílem je Elektronická zdravotní knížka.

Elektronická zdravotní knížka je snaha zkvalitnit poskytovanou zdravotní péči. Lékařova péče o svěřeného pacienta totiž nevyplývá jenom z okamžitého zdravotního stavu pacienta, ale má svůj podklad  v anamnéze (předchorobí), tj. v historii jeho zdravotního stavu. (Velmi často nemají lékaři ani pacienti k dispozici informace potřebné k určení správné diagnózy.)

 

O zřízení Elektronické zdravotní knížky lze zažádat u ošetřujícího lékaře nebo lékárníka, na označených registračních místech,  na webových stránkách  www.izip.cz  a na vybraných pobočkách České pošty (v současné době pouze pro pojištěnce VZP).

 

Lékaři se často setkávají s tím, že si pacient nepamatuje např. léky předepsané a užívané  uplynulý rok nebo přesné diagnózy, které jim určili jiní lékaři. Při tom tyto informace jsou důležité k uzavření diagnózy a  k rozhodnutí o správné a účinné léčbě.

 

Někteří pacienti tuto informaci potvrzují. Proto také považuji za unikátní možnost využít Elektronickou zdravotní knížku k tomu, aby byli např. i sami přesně informováni o vlastním zdravotním stavu a poskytované léčbě.

 

Proto se společnost IZIP zapojila do tohoto výzkumu s cílem získat informace o spokojenosti nejen s kvalitou nemocnic, ale i s kvalitou poskytované péče. Z výzkumu dále vyplynulo, že u 26 % respondentů neměli vždy všichni lékaři potřebný komplexní přehled o absolvovaných léčbách, aktuálně užívaných lécích, provedených očkováních nebo např. alergiích.

 

 Přitom až 88 % respondentů by ocenilo elektronický přístup ke svým vždy aktuálním zdravotním informacím, průběhu a výsledkům z absolvované léčby, předepsaným lékům, ať už doma či v zahraničí.  90 % věří, že zpřístupnění všech jejich zdravotních informací vybraným lékařům může urychlit přenos informací a tím i rychleji zahájit cílenou léčbu. Česká populace stále více věří ve výhody elektronického předávání zdravotních dat a Elektronická zdravotní knížka splňuje jeho požadavky.

Autor: zpracováno redakčně