Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
21.prosinec 2009
Je pravda, že VZP pokutuje lékaře, kteří s ní mají sjednanou smlouvu, za překročení limitu množství předepsaných léků? Jaké limity na léky VZP uplatňuje?

 

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Ve smlouvách s praktickými lékaři pro dospělé, s praktickými lékaři pro děti a dorost a s ambulantními specialisty jsou dojednány regulační mechanismy týkající se předepsaných léčivých přípravků a zdravotnických prostředků a regulační mechanismy na daným lékařem vyžádanou laboratorní péči.

 

Pro uplatnění všech těchto regulací je rozhodující výše nákladů stanovená ve zdravotně pojistném plánu. Např. v letech 2007 a 2008 nebyly regulace uplatněny ani u praktických lékařů ani u ambulantních specialistů, protože celkové náklady na tuto péči nepřesáhly výši stanovenou zdravotně pojistným plánem. Podle vývoje nákladů v letošním roce je ale pravděpodobné, že tato podmínka nebude splněna a regulace budou uplatněny.

 

Se zástupci praktických lékařů jsou domluveny regulace za léčivé přípravky a zdravotnické prostředky a za vyžádanou péči tak, že se srovnávají aktuální náklady jednotlivých zdravotnických zařízení na jednoho pojištěnce s hodnotami celorepublikového průměru. Regulace mohou být v roce 2009 uplatněny při překročení hranice 120 % ve výši odpovídající 40 % zvýšených nákladů. Jinak řečeno – lékař, který léčí o víc než pětinu nákladněji, než je celorepublikový průměr, může v rámci regulací přijít o proplacení 40 % nákladů přesahujících stanovený limit. Pokud ale lékař prokáže, že překročení nákladů bylo odůvodněné, regulace nebude uplatněna.

 

U ambulantních specialistů se porovnávají aktuální náklady jednotlivých zdravotnických zařízení na jednoho ošetřeného pojištěnce s referenčními hodnotami daných zdravotnických zařízení v minulém roce. Pro rok 2009 platí pro léčivé přípravky a zdravotnické prostředky hranice 105 % minulého období a 110 % pro vyžádanou laboratorní péči. Po překročení tohoto limitu se úhrada může snížit o částku odpovídající 40 % zvýšených nákladů. Stejně jako praktický lékař i ambulantní specialista může doložit oprávněnost vyšších nákladů.

 

www.vzp.cz

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně