Medicína

Program pro dobré zdraví zaujal odborníky


Kategorie: Aktuality 
17.prosinec 2009
Hlavním tématem 14. Česko-Slovenského psychiatrického sjezdu pořádaného Psychiatrickou společností SLS a Českou psychiatrickou společností ČLS JEP ve slovenských Táloch počátkem prosince 2009 byla Komunikace a spolupráce v psychiatrii. Přednášky a prezentace pokrývaly celou oblast související s vývojem, novými výsledky a přístupy v léčbě psychických poruch. V rámci sekce Komunikace a spolupráce byly účastníkům prezentovány zkušenosti a výsledky Programu pro dobré zdraví (PPDZ).

Prezentaci o PPDZ vedli odborní garanti programu na Slovensku MUDr. Pavol Korcsog a MUDr. Jana Vránová. Program pro dobré zdraví vytvořila v roce 2005 (s podporou společnosti Eli Lilly) skupina lékařských odborníků pro pacienty s psychotickým onemocněním (schizofrenií, akutními a přechodnými psychotickými poruchami, schizoafektivními poruchami apod.), kteří se chtějí naučit kontrolovat svou tělesnou hmotnost. Při formulaci základních bodů PPDZ čerpali odborníci inspiraci v zahraničí, kde program v obdobné formě úspěšně funguje již několik let a je mezi pacienty velmi oblíbený.

Nadváha a nezdravý životní styl je častý problém pacientů s psychickými poruchami. Léky, které musí dlouhodobě užívat, mohou přispívat k nárůstu hmotnosti. Problémem může být také zvýšená chuť k jídlu v průběhu léčby. Hlavní příčinou však zůstávají nevhodné stravovací návyky a nedostatek pohybu.

Hlavním cílem Programu pro dobré zdraví v České republice a na Slovensku je motivovat pacienty žít zdravěji a poskytnout jim možnost popovídat si v přátelském prostředí o svých problémech a pomocí rad je překonávat. V rámci Programu pro dobré zdraví se pacienti učí v deseti společných setkáních jak správně hubnout a dodržovat zásady zdravého životního stylu. Setkání probíhají v malé skupině lidí s podobnými problémy pod odborným vedením vyškolených instruktorů. Součástí programu není přímo fyzické cvičení, ale každý účastník obdrží konkrétní rady "šité na míru".

Výsledky českých a slovenských pacientů jsou velmi povzbudivé. Program je úspěšný a jeho absolventi hubnou. Ve své prezentaci MUDr. Pavol Korcsog upozornil, že účastníci se mohou ve skupině navzájem podělit o své starosti, které jim jejich duševní onemocnění přináší. Přestávají být se svou nemocí osamoceni a izolováni. Ve skupině mohou navazovat nová přátelství a podobné osudy pacientů ve skupině podporují rovněž jejich sebevědomí. V České republice existuje celkem 25 center PPDZ, na Slovensku jich je šestnáct.


Účast v programu je bezplatná a pacienti se mohou přihlásit jednoduše prostřednictvím internetových stránek www.ppdz.cz  nebo u svého psychiatra.

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně