Medicína

VFN – nekuřácká nemocnice


Kategorie: Aktuality 
11.prosinec 2009
Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) se připravuje na zapojení do projektu Evropské sítě Nekuřáckých nemocnic (ENSH). V oblasti kontroly užívání tabáku se nejedná o první aktivitu nemocnice. Ve VFN již od roku 2005 existuje specializované Centrum pro závislé na tabáku, dále se pořádají přednášky, semináře, osvětové akce, měření oxidu uhelnatého ve vydechovaném vzduchu a další.

Evropská síť nekuřáckých nemocnic (European Network of Smokefree Hospitals - ENSH) úzce spolupracuje s WHO - program Nemocnice a organizace podporující zdraví. Důvodem vzniku této mezinárodní organizace je skutečnost, že kouření je nejvýznamnější odstranitelnou příčinou úmrtnosti i nemocnosti v současném světě a nemocnice jsou přirozeným centrem péče o zdraví.

 

Pro zapojení do sítě ENSH je nutné, aby se nemocnice přihlásila k jejím základním principům a každoročně vyplnila sebehodnotící (self-audit) dotazník, který zahrnuje hodnocení 10ti sledovaných oblastí – ty jsou vodítkem k vytvoření skutečně nekuřácké praxe.

Zapojení do projektu Nekuřáckých nemocnic je jednou z podmínek vstupu do sítě Nemocnice a organizace podporující zdraví (HPH- health promoting hospitals and health services). V rámci tohoto projektu WHO Ministerstvo zdravotnictví ČR podporuje zapojení ČR do mezinárodní pracovní skupiny Tobacco Free United (TFU).

 

Jasná formulace opatření v oblasti ochrany před tabákovými výrobky je také nutnou součástí systémů jakosti certifikovaných dle evropských standardů ISO. Nekuřácké nemocnice by se měly stát standardem ve zdravotní péči i u nás. VFN a její centrum se k tomu snaží přispět.

VFN právě prochází procesem zapojení do ENSH a v rámci svých aktivit proto plánuje rozsáhlý monitoring, týkající se kouření a závislosti na tabáku mezi pacienty i mezi personálem nemocnice.

 

Snahou nemocnice je minimalizovat vliv aktivního i pasivního kouření na pacienty i veškerý personál.

V praxi to znamená kontrolovat naplňování zákazu kouření ve všech prostorách nemocnice (výjimku ze zákazu mají pouze psychiatrická oddělení a oddělení pro léčbu závislostí). Dále informovat pacienty i personál o dopadech kouření a motivovat je k odvykání. Především však poskytnout přístup k léčbě závislosti na tabáku všem, kteří to potřebují.

 

Cílem je, aby každý zdravotník prováděl u svých pacientům tzv. minimální intervenci k odvykání kouření a byl pro ni vyškolen. U silně závislých kuřáků by pak měla následovat intervence ve specializovaném Centru pro závislé na tabáku. Jednu z akcí pro veřejnost uspořádali u příležitosti Mezinárodního nekuřáckého dne pracovníci centra 19. listopadu, kdy ve vestibulu VFN podávali informace o možnostech léčby a měřili oxid uhelnatý ve vydechovaném vzduchu.

 

V rámci III. interní kliniky VFN je již od roku 2005 Centrum pro závislé na tabáku, které je referenčním centrem pro Českou republiku. Toto centrum je zaměřené na léčbu pacientů i personálu nemocnice, na výzkum a pregraduální i postgraduální vzdělávání lékařů i veřejnosti. Věnuje se také implementaci nejnovějších psycho- i farmakoterapeutických na důkazech založených metod léčby závislosti na tabáku mezi pracovníky ostatních center v rámci ČR.

 

Centrum pro závislé na tabáku má více než 500 nových pacientů ročně. Jedná se v naprosté většině o kuřáky silně závislé na nikotinu (jinak by přestali sami) a silně motivovaní přestat.

První návštěva zabere zhruba hodinu a pacienti vyplňují dotazníky zaměřené na míru závislosti na nikotinu i míru deprese (deprese souvisí s kouřením a je také jedním z abstinenčních příznaků), proběhne klinické vyšetření a základní měření (dechové funkce, míra otravy oxidem uhelnatým atd.).

 

Další návštěva zahrnuje cca dvě hodiny trvající vstupní intervenci, kdy se kuřáci zamýšlejí nad svými typicky kuřáckými situacemi a hledají předem náhradní nekuřácká řešení, stanoví se také farmakoterapie. Při zhruba půlhodinových kontrolách se upravuje medikace, probírají obtížné situace a kontrolují se váha, tlak, oxid uhelnatý ve výdechu i abstinenční příznaky. Pacienti jsou sledováni rok od poslední cigarety. Úspěšnost kolem 30 % je dobře srovnatelná se špičkovými pracovišti ve světě, například s podobným centrem na Mayo Clinic v USA, s nímž Centrum spolupracuje.

Přednášky a další akce Centra pro závislé na tabáku již nyní plně pokrývají požadavky na účast celé nemocnice v projektech Evropské sítě nekuřáckých nemocnic.

 

K záměru se připojili představitelé VFN a 1. LF UK v Praze, kardiologové, internisté i primáři oddělení.

MUDr. Eva Králíková, CSc., která byla u zrodu Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky, upozornila na TK 9. prosince 2009 v Praze, že zatím podmínky s Mayo Clinic jsou nesrovnatelné (v tamějším centru pracuje více než 50 lidí a farmakoterapie je plně hrazena pojišťovnami), ale systém péče a služeb je na stejném principu a úspěšnost léčby (30% abstinence po roční léčbě!) je prakticky shodná u obou center.

 

 MUDr. Lenka Štěpánková z Centra pro závislé na tabáku, která odborně zaštiťuje aktivity spojené s projektem Nekuřáckých nemocnic ve VFN zdůraznila, že jedním z konkrétních cílů je informovanost a vyškolení personálu, tak aby lékaři i sestry mohli krátce všem pacientům VFN, kteří kouří, poradit jak přestat. Těm, kteří potřebují intenzivní léčbu, pak mohou doporučit návštěvu centra. I když nejsou přesná čísla, v Čechách kouří nepochybně mnohem víc lékařů i sester v porovnání s Mayo Clinic.

 

Další informace:

MUDr. Eva Králíková, CSc., e-mail: eva.kralikova@lf1.cuni.cz,

Centrum pro závislé na tabáku, III. interní klinika VFN a 1. LF UK

 

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) je jedním z největších českých zdravotnických zařízení, které poskytuje základní, specializovanou a superspecializovanou péči obyvatelům Prahy a Středočeského kraje, v některých případech i celé České republiky.

Úzce spolupracuje s 1. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy, která představuje základnu vědy a výzkumu VFN. VFN je nemocnicí s nejdelší tradicí akademické medicíny a je největším výzkumným medicínským pracovištěm v republice. V nemocnici je prioritně zaváděna řada nových diagnostických i léčebných metod.

 

Autor: zpracováno redakčně