Medicína

Speciální plicní ventilátor a ojedinělý zákrok


Kategorie: Aktuality 
11.prosinec 2009
Pneumologická klinika Fakultní Thomayerovy nemocnice získala pro svoji Jednotku intenzivní péče speciální krunýřový ventilátor. Je jediný svého druhu v ČR. Slouží k podpoře dýchání u pacientů s respiračním či ventilačním selháním při různých diagnózách, v pooperační péči apod. Nový přístroj byl pořízen díky Nadačnímu fondu JaT. Zároveň byl na klinice proveden ojedinělý bronchoskopický zákrok.

Krunýřový ventilátor je přístroj, který pomocí plastového krunýře připevněného popruhy k hrudníku a horní části břicha vytváří negativní tlak (podtlak), díky kterému se zvedá hrudník a do plic proudí vzduch. Při výdechu vytváří přístroj menší tlak na hrudník a vzduch je z plic vytlačen. Ventilátor tak využívá principu podobného přirozenému dýchání. Navíc při nádechu dochází ke zvýšení žilního návratu krve do srdce a zlepšení srdeční činnosti.

Bifazický kyrysový (krunýřový) ventilátor aktivně kontroluje obě fáze dýchání (nádech i výdech) a patří mezi neinvazivní ventilátory. K ventilaci tak není zapotřebí invazivní zajištění dýchacích cest endotracheální či tracheostomickou kanylou (trubička zavedená do krku). Nejedná se o absolutní náhradu invazivní ventilace, ale v řadě případů umožňuje se jí vyhnout.

24.11. byla zavedena na Pneumologické klinice FTN do průdušky pacientky jednocestná chlopeň s cílem nekrvavou cestou zahojit rozsáhlou dutinu v plíci (kavernu), která byla pro pacientku zdrojem trvalé infekce. Jednalo se o zákrok v ČR ojedinělý a měl by být předzvěstí pro další rozvoj nekrvavého, endoskopického řešení některých patologických procesů v plicích.

Metoda se používá v situacích, kdy je nutno vyřadit a zaslepit úseky plicní tkáně, které jsou především zdrojem infekce nebo zabraňují hojení. Dá se např. místo chirurgického zákroku použít u pacientů s plicní rozedmou, kde nahradí rozsáhlý operační oboustranný zákrok (volumredukční operaci), který je spojen s velkými ekonomickými náklady a nezanedbatelnými riziky pro pacienta.

 Její další použití je u přetrvávajících píštělí (patologických komunikací, mezi plící a pohrudničním prostorem, kdy aplikace jednocestné chlopně zabrání proudu vzduchu píštělí do pohrudniční dutiny) kdy umožní jejich zahojení. Metoda je šetrná k pacientovi i k nákladům ze zdravotního pojištění a z těchto důvodů se předpokládá i další její rozvoj.

www.amic.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně