Medicína

Nová analytická linka ve FN u Sv. Anny v Brně.


Kategorie: Aktuality 
12.prosinec 2009
Dle TZ z počátku prosince 2009 získalo Oddělení klinické biochemie Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně novou analytickou linku, která umožňuje zpracovávat automaticky, velmi rychle, bezpečně a přesně vzorky biologického materiálu. Výhodou je skutečnost, že zdravotnický personál není v přímém styku s potenciálně infekčním materiálem a minimalizuje se možnost záměny vzorků nebo jiných chyb.

Analytickou linku tvoří dvě mechanicky a softwarově „on line“ propojené sestavy. Preanalytická část připravuje vzorky centrifugací, odzátkováním, pipetováním a rozdělením do dalších nádobek pro následný potřebný počet biochemických testů v analytické části, případně v jiných částech laboratoře a opatřuje zkumavky čárovými kódy. Výkonnost je 400 vzorků za hodinu.

 

 Analytická část je tvořena dvěma imunochemickými a třemi chemickými analyzátory, pomocí kterých je možné provádět stovky biochemických analýz dle požadavků lékařů (posouzení funkce srdce, jater, ledvin, žláz s vnitřní sekrecí, vyhledávání nádorových onemocnění atd.). Zařízení může provést až 2670 testů za hodinu. Celý složitý systém vyžaduje obsluhu vysoce kvalifikovaným a zaškoleným personálem.

 

Obdobné systémy se nacházejí ve více zdravotnických zařízeních, ve většině z nich však nejsou obě sestavy (preanalytická a analytická) navzájem propojeny. V praxi to znamená, že pracovníci laboratoří musí „předzpracované“ vzorky biologického materiálu přenášet z preanalytického modulu do jednotlivých biochemických analyzátorů. To může vést ke zpoždění výsledků, zvýšení rizika záměny i rizika kontaktu personálu s potenciálně infekčním biologickým materiálem.

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně