Medicína

Rýma – nejběžnější choroba


Kategorie: Aktuality 
07.prosinec 2009
Rýma patří mezi nejběžnější onemocnění české populace hlavně v zimních měsících. V jarních měsících se k běžné rýmě může přidat i rýma sezónní neboli alergická, způsobená některým z běžných alergenů. Jak vyplývá z průzkumu společnosti TNS AISA z března letošního roku, tři čtvrtiny Čechů se nejméně jednou za rok potýkají s nachlazením, chřipkou či jiným virovým onemocněním

Při rýmě dochází v důsledku zánětu k překrvení a otoku nosní sliznice, což má za následek neprůchodnost nosu. Pacientovi se obtížně dýchá nebo se mu to nedaří vůbec. Při léčbě je důležité, aby použitý přípravek (kapky, sprej)  otok zduřelé sliznice zmenšil co nejrychleji a pacient mohl co nejrychleji obnovit dýchání nosem. Jinak hrozí nepříjemné komplikace, jakými mohou být zánět vedlejších nosních dutin, zánět středouší či sestup infekce na dolní cesty dýchací.

 

Lékárny nabízejí mnoho přípravků a pacienti mohou vybírat. Jedním z velice účinných prostředků je  např. nosní sprej Muconasal plus. Účinná látka spreje -  tramazolin hydrochlorid snižuje otok nosní sliznice již po 5 minutách od aplikace a účinek přetrvává až 10 hodin. Tímto dlouhotrvajícím účinkem je v noci zajištěn i klidný spánek.

 

Oproti kapkám je sprej výhodnější, neboť pokryje větší část sliznice, pokaždé  ve stejné dávce a navíc se pohodlně dávkuje třeba i ve stoje.

 

Sprej  obsahuje také tři éterické oleje: eukalyptol, menthol a kafr. Ty nosní sliznici osvěží, zajistí příjemný pocit chladu v nose a o sliznici rovněž pečují. Pomocné látky vytvářejí na sliznici vlhký ochranný film a účinná látka tak může lépe působit.  

Podrobné informace a návod je v příbalovém letáku.

www.boehringer-ingelheim.cz

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně