Nemoc a zdraví

Pandemická chřipka H1N1 a očkování ve FN Bulovka


Kategorie: Očkování 
04.prosinec 2009
Dle tiskové zprávy bylo ke 2. prosinci 2009 ve Fakultní nemocnici Na Bulovce očkováno 230 osob vakcínou Pandemrix proti pandemické chřipce. K aktivaci očkovacího centra Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí FNB došlo dne 24. listopadu, druhý den po obdržení vakcinační látky od distributora. Do centra může přijít každý, kdo má doporučení od svého praktického lékaře či jiného specialisty a patří do rizikové skupiny určené MZ ČR.

Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí FNB je jako vrcholové pracoviště v problematice infekčních nemocí určená k izolování, vyšetřování a léčení nemocných s celým spektrem infekčních chorob z celé České republiky. Také z tohoto důvodu žádá FNB o státní dotaci na dostavbu pavilonu pro vysoce nebezpečné nákazy. Pracoviště má statut  Národního centra pro izolaci a léčbu vysoce nebezpečných nákaz.

 

 Chřipka patří mezi závažné onemocnění dýchacích cest, které může mít řadu plicních a mimoplicních komplikací. Virus chřipky je velmi měnlivý, a proto se každoročně do určité míry liší. Dojde-li pak k velké změně ve výbavě viru, může dojít k pandemii. Tak je to i u nynějšího typu viru chřipky A H1N1, původně označované jako mexická a posléze prasečí. U chřipkového typu se viry šíří mezi lidmi velmi rychle. Inkubační doba je 1-7 dní a vzhledem ke kapénkovému přenosu vzduchem je ochrana proti infekci poměrně svízelná. První příznaky onemocnění jsou podobné jako u chřipky sezonní, horečka, bolest hlavy a kloubů a kašel. Pandemickou chřipku lze vyloučit či potvrdit pouze na základě výtěru, jehož výsledek je znám většinou do druhého dne. Jedinou možností ochrany před nákazou je očkování.

 

V pondělí 23. listopadu 2009 obdržela lékárna ve FNB 129 balení očkovací látky Pandemrix po 10 dávkách, celkem tedy bylo k dispozici 1290 očkovacích dávek. O den později došlo k aktivaci vakcinačního centra na Klinice infekčních, parazitárních a tropických nemocí, kde byl k těmto účelům vyhrazen prostor jednoho z ambulantních traktů. Očkování zajišťuje školený zdravotnický personál v pracovní dny od 8,00 – 12,00 hodin.

 

V případě zvýšeného počtu požadavků na očkování jsou pracovníci připraveni flexibilně reagovat a dobu očkování prodloužit. Ke klientům vakcinačního centra patří lidé z rizikových skupin odeslaní praktickými lékaři a také samotní zaměstnanci nemocnice. O každé aplikaci očkovací látky je vedena předepsaná dokumentace, včetně informovaného souhlasu. Klient stvrzuje svým podpisem přijetí či odmítnutí vakcíny. Do dnešního dne bylo ve  vakcinačním centru aplikováno 230 dávek vakcíny Pandemrix.

 

 Očkování je na bázi naprosté dobrovolnosti, avšak jak jeho přijetí, tak odmítnutí je nutno stvrdit podpisem očkovaného. Zájem z řad vytipovaných osob je zatím poměrně nízký, na druhou stranu mají zájem o očkování lidé, kteří v uvedených skupinách nejsou. Z důvodu často vznášených dotazů ze strany veřejnosti k problematice pandemické chřipky A H1N1 byla od 1. září 2009 ve FNB zřízena telefonní informační linka, kam se může se svými dotazy obracet laická i odborná veřejnost na čísle:   737 689 035. Linka je v provozu nepřetržitě, tj. 24 hodin denně.

 

Jedním z prvních úkolů nemocnice bylo chránit ošetřující personál, který přichází do kontaktu s nakaženými pacienty. Proto bylo zajištěno dostatečné množství osobních ochranných pomůcek pro personál, jako jsou například respirátory typu FFP 3, speciální antibakteriální ústenky, dostatek jednorázových rukavic a dezinfekčních prostředků na ruce a povrchy.

 

 

Organizačně byl vydán interní pokyn pro příjem pacientů s podezřením na chřipku, aby byl kontakt s ostatními pacienty snížen na minimum, a tím omezena možnost přenosu nákazy. K preventivním opatřením patří také vyhlášení zákazu návštěv s platností od 19. listopadu.

 

Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí patří mezi špičková pracoviště svého oboru v České republice. Národní centrum pro Vysoce nebezpečné nákazy (VNN) bude určeno pro pacienty celé České republiky. Největší část potenciálních klientů by byla z Prahy, mimo jiné i díky mezinárodnímu letišti. Na území ČR není v současné době jiné podobné zařízení pro civilní sektor k dispozici. Začala již první jednání, jak se zřizovatelem – Ministerstvem zdravotnictví, tak s Magistrátem hl. města Prahy – majitelem objektu a pozemků. V době, kdy zařízení nebude sloužit pro VNN, bude v provozu pro ostatní nemocné pacienty v běžném režimu. Do tohoto centra by byli posíláni pacienti s podezřením na nebezpečné nákazy typu antrax, SARS, ptačí chřipka, hemoragické horečky atd.

 

www.fnb.cz

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně