Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
24.listopad 2009
Jak byli vybíráni lidé, kteří mají být očkováni proti prasečí chřipce? Mám o očkování zájem také, kam se mám obrátit a kde najdu bližší informace?

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Kritéria pro výběr pacientů pro očkování proti tzv. prasečí chřipce stanovilo na základě konzultací s odbornými společnostmi ministerstvo zdravotnictví, takže jsou jednotná pro všechny zdravotní pojišťovny.

Jde o chronické pacienty se závažným srdečním postižením při selhávající srdeční činnosti a o pacienty s pokročilým stadiem chronické obstruktivní plicní nemoci (CHOPN) a s astmatem. Dodatečně byli do očkování zařazeni pacienti na chronické dialýze a po transplantacích a také těhotné ženy ve 2. a 3. trimestru. Očkování je dobrovolné.

 

Lidé zdraví, bez výše zmíněných chorob, v současné době očkování podstoupit nemohou. Důvodem je potřeba zajistit dostatek vakcín pro rizikové skupiny.

 

Praktičtí lékaři dostávají nyní od VZP jmenné seznamy pojištěnců určených pro první vlnu vakcinace proti chřipce H1N1. Seznamy pacientů se srdečním postižením nejdříve zkontrolovali kardiologové a po doplnění pacientů s plicním postižením je měli nebo ještě mají praktičtí lékaři ke kontrole a případnému doplnění nebo vyškrtnutí u nich registrovaných pojištěnců.

 Konečný seznam očkovaných bude poslán na MZ, které podle něho zajistí distribuci očkovací látky. Praktičtí lékaři pro dospělé budou očkovat své registrované pacienty s chronickým onemocněním srdce a plic. Pacienti po transplantacích, dlouhodobě dialyzovaní a těhotné ženy budou očkováni ve vakcinačních centrech.

 

Výběr indikovaných pacientů nemusel být přes všechnu snahu zcela přesný. Pokud se někdo domnívá, že patří do skupiny pacientů, u kterých je očkování indikované, a nebude v následujícím období vyzván svým praktickým lékařem, aby se na očkování dostavil, měl by svého lékaře kontaktovat, chce-li být očkován.

 

Další skupinou, která má být očkována, jsou pracovníci ve zdravotnických zařízeních, resp. zdravotnický personál, který bude ošetřovat nemocné pacienty. Při výběru se zde vychází z nutnosti zajistit poskytování tzv. primární zdravotní péče (praktičtí lékaři, zdravotnická záchranná služba) a zachovat ostatní zejména neodkladnou zdravotní péči ve vybraných lůžkových zdravotnických zařízeních.

 

Poslední skupinou jsou osoby z oblasti nezbytných veřejných služeb zajišťujících chod státu. Kritéria pro výběr byla schválena Ústřední epidemiologickou komisí. Seznam subjektů poskytujících nezbytné veřejné služby bude po schválení vládou zveřejněn na stránkách pandemického webového portálu, kde  také najdete všechny další potřebné informace.

http://pandemie.mzcr.cz 

www.vzp.cz

Autor: zpracováno redakčně